Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 15 maart 2010

Boeklancering donderdag 15 april
Africa United: op weg naar het WK

Op 11 juni gaat het wereldkampioenschap voetbal van start in Zuid-Afrika. Voor het eerst wordt het belangrijkste mondiale voetbaltoernooi op het Afrikaanse continent gespeeld. Op weg naar het WK vertellen Afrikaanse journalisten in het boek Africa United hun verhaal over de impact van voetbal op het Afrikaanse continent.

Het boek zal op donderdag 15 april in de Amsterdam Arena worden gepresenteerd. Het eerste exemplaar zal worden aangeboden aan de Ajax-spelers Eyong Enoh en Maarten Stekelenburg. Beiden zullen uitkomen op het wereldkampioenschap en op 24 juni zullen zij tegen elkaar spelen, als Nederland tegen Kameroen uitkomt in Kaapstad.

Het boek volgt een voetbalgek continent op weg naar dit WK. Het boek staat vol verhalen en beelden van Afrikaanse (foto)journalisten die hun passie voor het voetbal in Afrika laten zien. Het toont Afrika zoals we het zelden te zien krijgen: als een continent dat bruist van talent, ambitie en mogelijkheden. Behalve over de liefde voor de sport zelf, gaat dit boek over de sociale betekenis ervan in Afrika. Sportsuccessen versterken hun gevoel van waardigheid en trots. Het verbindt volkeren - zelfs in tijden van oorlog.

In Africa United ontmoeten we voetbalgekke presidenten, vertelt de Ethiopische topatleet Haile Gebrselassie over zijn voetbalpassie en lezen we over de belangrijke rol die Didier Drogba en George Weah speelden bij de totstandkoming van de vrede in Ivoorkust en Liberia. Natuurlijk komen ook topvoetballers als Michael Essien en Salomon Kalou aan het woord.

Het boek is samengesteld door de Nederlandse journalisten Stefan Verwer en Marc Broere, fotograaf Chris de Bode selecteerde de fotoreportages.

Dit boek is onderdeel van het project Twenty Ten en is in samenwerking met KIT Publishers tot stand gekomen. Africa United wordt gelanceerd op 15 april in de Amsterdam Arena en is daarna verkrijgbaar in de boekhandel en via de website van KIT Publishers op www.kitpublishers.nl.

Twenty Ten: African Media on the Road to 2010 (and beyond) is een gezamenlijk initiatief van World Press Photo, Free Voice, Africa Media Online en lokaalmondiaal. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Nationale Postcode Loterij. World Press Photo en Free Voice zijn beneficiënten van de Nationale Postcode Loterij. Voor meer verhalen van de Afrikaanse journalisten en informatie over het project ga naar www.roadto2010.com.

Twenty Ten werkt naast het boek samen met het Tropenmuseum aan een grote interactieve tentoonstelling. Vanaf 11 juni t/m 22 augustus staat de tentoonstelling Afrika Scoort! in het Tropenmuseum en het Tropentheater. Het theater wordt in deze periode omgebouwd tot sportcafé en zendt alle wedstrijden uit. In het museum staat een interactieve tentoonstelling waarin de 6 Afrikaanse landen die deelnemen aan het WK centraal staan. Daarin wordt ingezoomd op verhalen en foto's over de invloed van het evenement op deze Afrikaanse landen. De tentoonstelling wordt real-time gevuld door Afrikaanse journalisten die zijn opgeleid door Twenty Ten. Daarnaast is er een grote foto-expositie te zien met beelden van de fotojournalisten uit het project.