Waterschap Zeeuws-Vlaanderen

Financiële positie Zeeuwse waterschappen gezond

De Zeeuwse waterschappen hebben hun jaarrekeningen over 2009 al gereed. Vanuit de samengevoegde ambtelijke organisaties zijn de jaarstukken opgesteld en door de dagelijkse besturen in ontwerp vastgesteld. De algemene vergaderingen bespreken de jaarstukken op 15 april a.s. Uit de jaarrekeningen blijkt dat de Zeeuwse waterschappen hun financiën op orde hebben.

De waterschappen hebben samen een voordelig bruto jaarresultaat gerealiseerd van EUR 6 miljoen (EUR 4 miljoen voor Zeeuwse Eilanden en EUR 2 miljoen voor Zeeuws-Vlaanderen). De overschotten zijn met name benut om het grootste deel van de fusiekosten weg te werken. De totale eenmalige kosten van de fusie tussen Zeeuwse Eilanden en Zeeuws-Vlaanderen zijn geraamd op EUR 9 miljoen. In de jaarrekeningen 2009 is in totaal reeds een bedrag van EUR 5 miljoen aan betaalde fusiekosten verantwoord. De in 2009 gemaakte kosten hebben met name betrekking op afvloeiingskosten voor personeel en eenmalige kosten vanwege de outsourcing van het laboratorium. Na aftrek van de fusiekosten bedraagt het nettoresultaat van Zeeuwse Eilanden EUR 1,2 miljoen voordelig. Het dagelijks bestuur stelt voor dit bedrag toe te voegen aan de reserves. Zeeuws-Vlaanderen kent door de betaalde fusiekosten een klein nadelig resultaat van EUR 100.000,-, dat gedekt moet worden uit de algemene reserves.

De dagelijkse besturen hebben tegelijkertijd
ontwerp-begrotingswijzigingen voor 2010 vastgesteld. Deze begrotingswijzigingen voorzien in de financiële dekking van de resterende EUR 4 miljoen voor fusiekosten. Naast kosten voor personeel, zijn nog geraamd de kosten voor de verkiezingen in 2010 en kosten voor automatisering vanwege de integratie van de systemen van beide waterschappen. Met de vaststelling van de jaarrekeningen en de begrotingswijzigingen zijn de fusiekosten in 2009 en 2010 volledig betaald. De Zeeuwse waterschappen zetten hiermee een belangrijke stap op weg naar de realisatie van de fusiedoelstelling, het behalen van een jaarlijks structureel voordeel van EUR 6 miljoen voor de Zeeuwse belastingbetaler. Doordat de eenmalige fusiekosten in 2009 en 2010 worden betaald, leggen de fusiekosten geen druk meer op de starttarieven voor 2011 van het nieuwe waterschap Scheldestromen. Hierdoor worden in 2011 in Zeeuws-Vlaanderen de waterschapslasten een stuk lager dan nu het geval is en stijgt de lastendruk in het huidige gebied van Zeeuwse Eilanden niet. Zo profiteert de burger al direct vanaf 2011 van de waterschapsfusie.

Naast het feit dat in 2009 de basis is gelegd voor de vorming van het nieuwe waterschap Scheldestromen zijn ook de reguliere werkzaamheden uitgevoerd en de geplande grote werken. Tevens is in 2009 de nieuwe dijkgraaf voor beide waterschappen voorgedragen. Grote projecten als het versterken van de Walcherse en Zeeuwse-Vlaamse kust in het kader van Zwakke Schakels , de dijkversterkingen langs de Ooster- en Westerschelde en het gereedmaken van het Waterbeheerplan vonden in 2009 plaats. Ook bijzonder is het grote aantal strooibeurten dat in 2009 door de waterschappen is verzorgd in verband met gladheidbestrijding.

Voor het eerst hebben nu ook de waterschappen te maken gehad met een rechtmatigheidstoets door de accountant op grond van de nieuwe verslaggevingsvoorschriften voor de waterschappen. Beide waterschappen hebben een goedkeurende accountantsverklaring gekregen bij hun jaarrekening.

Terneuzen/Middelburg, 15 maart 2010