Ingezonden persbericht


Persbericht SMART Cinema
English version below
|                                |                                |
SMART Cinema en het International Film Festival Rotterdam presenteert: Post Rotterdam
een maandelijkse selectie van films die vertoond zijn op het IFFR 2010

SMART Cinema en het International Film Festival Rotterdam presenteren een maandelijks filmprogramma waarin een selectie van de internationale speelfilms die tijdens de laatste editie van het festival vertoond zijn. De serie biedt de unieke gelegenheid om films te zien die hun première beleefden in Rotterdam, maar geen distributeur vonden voor verdere vertoning in Nederland. Iedere titel blijft een maand staan en zal uitsluitend bij SMART Project Space te zien zijn.

Voor de première van Post Rotterdam 2010 bieden we een speciaal double-bill kaartje aan: Datum: 15 april
20:15 Street Days
22:15 The Sentimenal Engine Slayer
Prijs E 10,00

Street Days (Quchis dgeebi)
Première 15 april, te zien t/m 19 mei
Georgië 2010, 86 min. Georgisch gesproken, Engels ondertiteld Regie: Levan Koguashvili

Drie agenten arresteren de heroïneverslaafde Checkie en dwingen hem de zoon van een locale politicus aan drugs te helpen zodat zij zijn vader kunnen chanteren.

In Tbilisi, de hoofdstad van, Georgië, arresteren drie politieagenten Checkie, 45, werkloos en verslaafd aan heroïne. Hij moet proberen de zoon van een vriend van hem aan de heroïne te krijgen zodat ze zijn vader kunnen afpersen. Als hij weigert zal hij de rest van zijn leven in de cel moeten zitten. Checkie is niet in de positie om botweg te weigeren - maar met zo'n onomkoombare keuze in het vooruitzicht probeert hij wanhopig een uitweg uit de situatie te vinden.

Het speelfilmdebuut van Levan Koguashvili biedt een dramatische kijk op de 'Lost Generation' van Georgië: de mensen die nog opgroeiden in de Sovjetunie voordat het systeem in elkaar stortte. Na het uiteenvallen van de Unie moesten zij zich in rap tempo aanpassen aan de nieuwe, kapitalistische realiteit. Door de overgang van een systeem dat weliswaar corrupt was - maar wel een aantal basisvoorzieningen voor de burgers aanbood - naar een ander corrupt systeem dat totaal onverschillig was, stortte vele burgers in een drugsverslaving of alcoholmisbruik. Het verhaal van Checkie en zijn vrienden, nog jonge mensen die dagelijks doelloos op straat hangen, zonder enige hoop voor de toekomst is maar een van de vele drama's waardoor Georgië haar beste krachten van zich vervreemd.

Street Days was onderdeel van de Tiger Awards Competitie

"A well-crafted, hard-edged look at life in contemporary Tblisi." - Screen Daily

Opmerkingen van de regisseur:
Voor mij is het een film over een vreemde en erg treurige generatie. Deze mensen zijn geboren en opgegroeid in de Sovjetunie maar nadat het land voor hun ogen in elkaar stortte, werden ze gedwongen zich aan te passen aan een geheel nieuwe realiteit. Voor velen van hen was die realiteit erg moeilijk te vatten. Oorlogen, armoede, elektriciteitsstoringen, en ook een nieuwe en vreemde, kapitalistische omgeving. Voor diegenen die de oorlog en de armoede wisten te overleven werd het kapitalisme een onoverkomelijke hindernis. Ze groeiden op in het corrupte, maar zorgeloze, Sovjetsysteem, en konden ze zich niet aanpassen aan de nieuwe, niet minder corrupte Georgische realiteit, gebaseerd op het kapitalisme.

Ze vielen terug op het zuidelijke, Georgische temperament, en dus kozen ze helaas maar al te vaak voor alcoholisme en druggebruik. Er zaten veel talentvolle en goede mensen tussen. Ze hadden de pech op te leven tijdens deze moeilijke tijden, die wij 'street days' genoemd hebben.

Velen zijn niet meer in leven, en degenen die nog leven vormen de 'Lost Generation'. De film is erg persoonlijk omdat hij gaat over een generatie die ik kien, waarvan ik houd en waar ik medelijden mee heb. De generatie waarvan ik voel dat ik ertoe behoor.

Links
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1543701/
Officiële site: http://www.streetdays.ge
IFFR: http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/quchis-dgeebi/ Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=wO1XiAcia5o

The Sentimental Engine Slayer

Première 15 april, te zien t/m 19 mei
VS 2009, 97 min, Engels/Spaans gesproken, Engels ondertiteld Regie: Omar Rodriguez Lopez

De debuutspeelfilm van Omar Rodriguez Lopez, de bekende gitarist en leider van de indie rockbands At The Drive In en The Mars Volta. Een psychedelische trip door de duistere kant van El Paso, te midden van prostituees, verslaafden en ritselaars.

Tegen de achtergrond van de van drugs vergeven voorstad El Paso in een niet zo'n verre toekomst vertelt The Sentimental Engine Slayer het meeslepende en verwarrende verhaal van een verlate coming of age van een onaangepaste twintiger met de naam Barlam. Hij is inpakker bij een kruidenier en zit pijnlijk vast in een neo-incestueuze relatie met zijn verslaafde zuster Natalia. Hij zoekt troost in de ondoorgrondelijke wijsheid van de weinige manlijke gelijken die beschikbaar zijn, namelijk zijn androgyne, alcoholische baas Oscar en de simpele vriend van zijn zus, Zack. Op zoek naar een uitleg voor het duidelijke gebrek aan familiestructuur en voor het fundamenteel ontbreken van het respect van anderen in zijn leven, raakt Barlam al snel de weg kwijt in de slonzige onderwereld van prostituees, ritselaars en verslaafden en daalt af in een duistere wereld van zinloos geweld, seksuele experimenten en waanvoorstellingen. De labyrintische plot roept al snel de vraag op waar de werkelijkheid eindigt of de fantasie begint. Barlam slingert moeiteloos heen en weer in zijn rol als ongelukkige boksbal, assertieve surrogaat vaderfiguur en een tot woede neigende psychopaat.

The Sentimental Engine Slayer is het speelfilmdebuut van Omar Rodriguez Lopez, de beroemde gitarist en leider van de indie rock bands At The Drive In and The Mars Volta. De Grammy award winnaar van 34 jaar is enorm productief: hij heeft al meer dan 30 albums uitgebracht en hij voor zijn film schreef, regisseerde, produceerde, componeerde en acteerde hij.

Prachtig gefilmd te midden van de slaperige ouderwetse mengelmoes van dit archetypische grensstadje vormt de film een psychedelische tocht door de donkers zijde van El Paso,wat bedoeld is als een hommage aan de microkosmos van Latino en Amerikaanse cultuur, maar als een semiautobiografische kritische blik op het uiteenvallen van de hedendaagse familie. The Sentimental Engine Slayer beleefde zijn wereldpremière op het IFFR.

Links
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1511489/
IFFR: http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/the-sentimental-engine-slayer/ Officiële site: http://rodriguezlopezproductions.com/TSES/ Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=vUSgrvpkejE

Noot | Voor uitgebreide informatie over de films en speeltijden kunt u contact opnemen met hoofdprogrammeur Cinema, Chris Pazzaglia Tel (+31) 020 427 59 51of e-mail chris@smartprojectspace.net.

Bij publicatie voor nadere informatie gaarne www.smartprojectspace.net/cinema/movies vermelden.

SMART Project Space wordt ondersteund door Mondriaan Stichting; Gemeente Amsterdam; Bureau Broedplaatsen; Stichting DOEN; Filmfonds; Prins Bernhard Cultuurfonds; VSBfonds.

Press Release Cinema
SMART Cinema and the International Film Festival Rotterdam presents: Post Rotterdam

a monthly selection of films from the IFFR 2010

SMART Cinema and the International Rotterdam Film Festival present a monthly film programme dedicated to a selection of international feature films that were presented during the last edition of the festival. This series aims at offering a unique opportunity to catch a number of international titles that had their premiere in Rotterdam but have not been distributed in the Dutch theatres afterwards. Each film will be screened for four weeks, exclusively at SMART Project Space.

For the opening of the Post Rotterdam series we'll have a special double-bill ticket: Date : April 15
20:15 Street Days
22:15 The Sentimenal Engine Slayer
Fee E 10,00

Street Days(Quchis dgeebi)
Premiere 15 April, screens until 19 May
Georgia 2010, 86 min. Georgian spoken, English subtitled Dir.: Levan Koguashvili

Three policemen arrest heroin addict Checkie and force him to introduce the son of local politician to drugs so they can blackmail his father.

Tbilisi, Georgia. Three policemen arrest Checkie, 45, and tell him to introduce his friend's son to drugs so that they can blackmail his father. If he refuses to cooperate, he will end his life in prison. Unemployed and addicted to heroin, Checkie is in no position to refuse - but, faced with such a stark choice, he desperately tries to find a way out.

The debut feature film of Levan Koguashvili is a dramatic look at Georgia's "Lost Generation": the men and women who were born and grew up in the Soviet Union just before its collapse. After the dissolution of the USSR, they were forced to rapidly adapt to the new Capitalist reality. Moving from a system that, although deeply corrupted, provided some basic services fro the average citizen, to one as corrupted but now completely careless, many of these Georgians got lost in drug addiction and alcohol abuse. The story of Checkie and his buddies, young men who spend their daily existence hanging out without aim on the streets of Tbilisi with no hope for a better future, is just one of the many real dramas ridding Georgia of his best youth.

Presented in the Tiger Award competition at 2010 International Film Festival Rotterdam

"A well-crafted, hard-edged look at life in contemporary Tblisi." - Screen Daily

Director's note

For me this film is about a strange and a very sad generation. These people were born and grew up in the Soviet Union, but after this country collapsed in front of their eyes, they were forced to adapt to a different reality. For many of them this new reality was very difficult. Wars, poverty, power-cuts, and also a new and strange capitalist environment. For those who survived the wars and poverty, capitalism became an insurmountable obstacle. Having grown up in the corrupt but care-free Soviet system, they couldn't find their place in a new but no less corrupt Georgian reality driven by the search for capitalism. Somehow, they had to use their southern, Georgian temperament - so, unfortunately, many of them chose alcoholism and drug addiction. There were many talented and good people among them. They just had to live during a difficult period, which we called "street days". Many of them are no longer alive, and those who survived are called "the lost generation". This film is very personal, because it tells the story of a generation which I remember, which I love, and which I pity - the generation I feel I belong to.

Links
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1543701/
Official site: http://www.streetdays.ge
IFFR: http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/quchis-dgeebi/ Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=wO1XiAcia5o

The Sentimental Engine Slayer
Premiere 15 April, screens until 19 May
USA 2009, 97 min, English/Spanish spoken, English subtitles Dir.: Omar Rodriguez Lopez

The debut feature film of Omar Rodriguez Lopez, the renowned guitar player and front-man of genre-defining indie rock bands At The Drive In and The Mars Volta. A psychedelic ride through the dark side of El Paso, among prostitutes, addicts and hustlers.

Set against the backdrop of drug-addled suburban El Paso sometime in a not-so-distant future, The Sentimental Engine Slayer tells the compelling, confounding tale of the overdue coming of age of a twenty-something misfit named Barlam. A grocery bagger painfully stuck in a neo-incestuous relationship with his addict sister, Natalia, Barlam seeks solace in the convoluted wisdom of what few male peers are available, namely his androgynous, alcoholic boss, Oscar, and the sister's simple-minded boyfriend, Zack. Seeking an explanation to his apparent lack of family structure, as well as the respect from others fundamentally absent in his existence, Barlam is soon led astray amid a seedy underworld of prostitutes, hustlers and addicts, descending into a shadowy murk of unprovoked violence, transgender experimentation and mirage-like visions. The labyrinthine plot soon begs questioning as to where reality ends and fantasy begins, Barlam shifting effortlessly between hapless punching bag, assertive surrogate father figure, and rage-prone psychopath.

The Sentimental Engine Slayer is the debut feature film of Omar Rodriguez Lopez, the renowned guitar player and front-man of genre-defining indie rock bands At The Drive In and The Mars Volta. Grammy award winner Lopez - a stunningly prolific 34 years old who has already produced more than 30 albums in his music career - wrote, directed, produced, scored and starred in the film. Beautifully photographed amidst the sleepy yesteryear pastiche of this most archetypical border town, the film plays as psychedelic ride through the darker side of El Paso, meant as a homage to the city's microcosmic hybrid of Latino and American culture, as much as a semi-autobiographical critical look at the dissolution of family in contemporary life. The Sentimental Engine Slayer had its world premiere at the 2010 International Film Festival Rotterdam.

Links
IMDb: http://www.imdb.com/title/tt1511489/
IFFR: http://www.filmfestivalrotterdam.com/nl/films/the-sentimental-engine-slayer/ Official site: http://rodriguezlopezproductions.com/TSES/ Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=vUSgrvpkejE