Gemeente Asten "Vanuit de rug gezien"

Onthulling kunstwerk: "Vanuit de rug gezien"

Op donderdag 15 april wordt in het gemeentehuis van Asten en in het gemeentehuis van Someren het tweeluik "Vanuit de rug gezien" van beeldend kunstenaar Henk Wijnen onthuld. De opening start om 16.00 uur in het gemeentehuis van Someren en wordt om 17.00 uur in het gemeentehuis van Asten voortgezet.

Het kunstwerk verhaalt over de dubbele moord op burgemeester Wijnen (Asten) en burgemeester Smulders (Someren) die in de nacht van 15 augustus 1944 op een verlaten peelweg door de SS werd voltrokken.

Na 65 jaar maakte Henk Wijnen, kleinzoon van de burgemeester, de impact van het drama zichtbaar. De onmacht, verdriet en pijn heeft hij in beeld vormgegeven.

In opdracht van de gemeenten Asten en Someren heeft Henk Wijnen een tweeluik ontworpen, bestaande uit een doormidden gesneden plateau waarop twee identieke `tempels' staan. Het verschil tussen de twee delen wordt bepaald door de binnenzijden van de `tempels' en de snijlijn van het plateau. De ene helft van het kunstwerk komt in het gemeentehuis van Asten te staan, de andere in het gemeentehuis van Someren. Tezamen vormen de helften het tweeluik getiteld `Vanuit de rug gezien'.

Informatie van beeldend kunstenaar Henk Wijnen over zijn werk:

Henk Wijnen woont en werkt sinds 1983 in Amsterdam nadat hij de kunstopleiding heeft gevolgd aan de lerarenopleiding in Tilburg en de Jan van Eyck Academie afdeling mixed media te Maastricht.

Het nu te openen beeld is noch een oorlogsmonument, noch een herinnering aan het lijden. Wat Henk Wijnen gemaakt heeft, is een monument voor zijn planeet `RESERVED#2050'. Al jaren werkt hij aan een nieuwe wereld. Hiervoor heeft hij een planeet buiten ons zonnestelsel gekozen waar herinneringen uit ons aardse bestaan heen gestuurd kunnen worden. Duizenden lichtjaren van ons verwijderd bouwt Henk Wijnen aan deze imaginaire omgeving; hier bouwt hij zijn tempels met een nieuwe orde en zelfontworpen basisstructuren.

Henk Wijnen maakt met zijn tempels een sprong uit het verleden naar de toekomst. De Peelgeschiedenis uit 1944, aan de binnenkant van de tempels zichtbaar gemaakt en door kijkgaten van buitenaf te ervaren, neemt hij mee naar zijn kosmische oorden en maagdelijke vlakten. De schok uit het verleden biedt hij met zijn tempels een gepaste plaats: gebouwd op aarde, maar bedacht in een nieuwe wereld waar alle aardse herinneringen een ander perspectief krijgen.

Op dinsdag 27 april geeft Henk Wijnen een lezing over het kunstwerk in relatie tot zijn andere werk. Deze lezing vindt om 20.00 uur plaats in de raadzaal van het gemeentehuis in Someren.

Voor nadere informatie over zijn werk kunt u terecht op de website www.henkwijnen.nl.