Ingezonden persbericht


Persbericht

Sopraan Charlotte Margiono ziek

Sopraan Charlotte Margiono heeft laten weten dat ze helaas deze week door ziekte niet bij het NNO kan komen zingen. Het NNO heeft een vervangster voor Charlotte Margiono kunnen engageren, de Amerikaanse sopraan Alexandra Coku. Het concert dat gepland staat op 15 april in Emmen, 16 april in Groningen en 18 april in Amsterdam, gaat gewoon door! Het Noord Nederlands Orkest staat onder leiding van chef-dirigent Michel Tabachnik.

Alexandra Coku

De Amerikaanse sopraan Alexandra Coku won in het verleden diverse prijzen zoals bij de Belvedere Competitie in Wenen en bij de Internationale Mozart wedstrijd in Salzburg. Zij is een graag geziene sopraan in het Concertgebouw in Amsterdam, de Alte Oper Frankfurt en het Berliner Konzerthaus. Tot haar opnames behoren Schumanns Das Paradies und die Peri met John Eliot Gardiner voor Deutsche Grammophon, Mahler's Vierde Symfonie met het Nederlands Philharmonisch Orkest, Mendelssohns Elias met het Frankfurter Oper Orchester en recentelijk Dvoráks Stabat Mater.

Coku's hoogtepunten dit seizoen zijn de vertolking van de titelrol in Steffani's Niobe, regina di Thebe aan het Teatro Sao Carlos in Lissabon, Missa Solemnis onder leiding van Hartmut Haenchen en optredens met het MDR-Orchesters en het Gewandhaus Leipzig. Alexandra Coku zong recentelijk de rol van Fiordiligi aan het Staatstheater Nürnberg en het Théatre des Champs-Elysées, maakte haar debuut als Feldmarschallin in Der Rosenkavalier in Bern en zong de rol van Contessa in Le nozze di Figaro aan de Opéra de Toulon.

Het concert deze week gaat gewoon door! Het NNO betreurt de uitval van Charlotte Margiono zeer. Kijk voor meer informatie op www.nno.nu

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originalitei t en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina, Philip Glass en Laurie Anderson Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Sinds seizoen 2005- 2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.




Ingezonden persbericht