'Beelden van Birma': schoonheid en schaduwkanten van omstreden land


Verschijnt 15 april 2010

DEN HAAG, 20100108 -- Op 15 april ligt 'Beelden van Birma, het land waar de klok achteruit loopt' in de boekhandel. In dit boek doet reisfotograaf en schrijver Peter de Ruiter verslag van zijn ontmoeting met een land dat sinds 1962 met harde hand bestuurd wordt door een dictatoriaal bewind. Geflankeerd door meer dan 300 foto's schetst hij in een reisverslag een levendig beeld van de innemende bevolking, hun cultuur en de natuur. Maar behalve de schoonheid belicht de auteur ook de schaduwkanten van de samenleving. 'Beelden van Birma' is een boek voor toeristen, twijfelaars en thuisblijvers. Meer informatie op www.beeldenvanbirma.nl

In 'kritische kaders' geeft Peter de Ruiter de achteruitgang weer van een land dat door zijn leiders van zijn natuurschatten wordt beroofd, waar minderheidsgroepen worden onderdrukt en elke vorm van maatschappelijke ontwikkeling word tegengehouden. In Birma, dat door het militaire regime Myanmar wordt genoemd, loopt de klok achteruit.

Verantwoord reizen
Reizen naar Birma is omstreden. Help je de bevolking of steun je er juist het regime mee? Het Birma Fonds, een humanitaire hulporganisatie, zet alle argumenten op een rij. Twaalf Birmareizigers uit Nederland en Vlaanderen vertellen wat zij hebben gedaan om de bevolking te helpen. Het Burma Centrum Nederland (BCN), altijd zeer kritisch over reizen naar Birma, raadt sinds kort aan om het land met eigen ogen te aanschouwen. Na het volksoproer van 2007 en de verwoestende orkaan Nargis in 2008, zal Birma dit jaar opnieuw in de belangstelling staan. Deze keer door de algemene verkiezingen die voor het eerst in 20 jaar worden gehouden. Ook de partij van Nobelprijswinnares Aung San Suu Kyi zal hier waarschijnlijk aan deelnemen. Haar eclatante overwinning in 1990 heeft zij nooit kunnen verzilveren omdat direct na die verkiezingen het parlement werd ontbonden. In Thailand onderzocht de auteur het lot van politieke en economische vluchtelingen uit Birma.

Peter de Ruiter
Peter de Ruiter heeft zijn sporen verdiend met het fotoboek 'Beeldschoon Bangladesh' (Beste reisfotoboek 2006) en 'Een wereld voor kinderen - Opgroeien zonder kinderarbeid' (2008), dat vorig jaar ook in het Engels is verschenen. Met schitterende foto's en een pakkende schrijfstijl weet hij de lezer met zijn neus op de feiten te drukken.

Introductie en gegevens
De lancering van het boek zal dit voorjaar plaatsvinden op de speciaal hiertoe te houden 'Birmanifestatie', waar alle organisaties en personen die zich met Birma bezig houden vertegenwoordigd zullen zijn. 'Beelden van Birma' telt 256 bladzijden, gebonden, formaat 17 x 26 cm, isbn 9789038919942 , winkelprijs 19,95 euro.

Peter de Ruiter





ingezonden persbericht