Bibliotheek viert in 2010 haar 350-jarig bestaan


BREMEN, 20100309 -- De Duitse Staats- en Universiteitsbibliotheek Bremen staat algemeen bekend als Universiteitsbibliotheek. Maar ze is met haar 350-jarig bestaan veel ouder dan de in 1971 geopende Universiteit Bremen. De voormalige Staatsbibliotheek werd destijds met de nieuwe Universiteitsbibliotheek samengevoegd. In het kader van het jubileum van de Staats- en Universiteitsbiliotheek Bremen worden er in de loop van het jaar een aantal tentoonstellingen, een open dag en een feestelijke ontvangst in het stadhuis van Bremen georganiseerd en wordt er een feestbundel ter gelegenheid van het jubileum uitgegeven.

Het bestaan van de Staatsbibliotheek gaat terug op de Bibliotheca Bremensis in het Gymnasium Illustre, die op 7 november 1660 door de raad van de stad Bremen opgericht werd. Deze Bibliotheca Bremensis en het Gymnasium Illustre waren in het vroegere Katharijnenklooster van de predikheren in het centrum van Bremen gehuisvest. De Bibliotheca Bremensis omvatte in het begin een collectie van boeken van de rechtsgeleerde Melchior Goldast von Haiminsfeld (1578 - 1635). Bremen kocht de verzameling Goldast in het jaar 1646 aan. Daardoor heeft de bibliotheek oude kostbare boeken, historische handschriften en vroege drukken in haar bezit. Het Evangelistar dat tussen de jaren 1039 en 1042 in het klooster Echternach voor Kaiser Heinrich III. gemaakt werd is een van deze kostbare boeken. De waarde van het handschrift wordt geschat op bijna 25 miljoen euro.

Vandaag is de Staats- en Universiteitsbibliotheek de oudste stedelijke bibliotheek van Bremen, behoort tot de tien grootste wetenschappelijke bibliotheken in Duitsland en is verantwoordelijk voor de regionaalhistorische en wetenschappelijke literatuur- en informatieverzorging in de deelstaat Bremen en de Noordwestduitse regio. Het bestand van de bibliotheek omvat 3,2 miljoen boeken, meer dan 8000 gedrukte tijdschriften en geeft toegang tot 24 miljoen elektronische documenten.

In het kader van het jubileum van de Staats- en Universiteitsbiliotheek Bremen worden er in de loop van het jaar een aantal tentoonstellingen, een open dag en een feestelijke ontvangst in het stadhuis van Bremen georganiseerd en wordt er een feestbundel ter gelegenheid van het jubileum uitgegeven.

Overzicht jubileumactiviteiten (selectie):

Tentoonstelling
zer le sen Historische Bücher und ihre Erhaltung (stuk_le_zen - historische boeken en hun conservatie) met een presentatie van boeken uit het historische oude bestand van de bibliotheek en een voorstelling van de werkzaamheden van de afdeling conservatie (vanaf nu t.e.m 31 maart 2010).

Tentoonstelling
Wissen und Meer
(De kennis en de zee) ter gelegenheid van het jubileum in samenwerking met de Faculteit Natuur en Techniek aan de Hogeschool Bremen (15 april t.e.m 31 mei 2010).

Tentoonstelling
Poëtische wetenschappen
met boeken van kunstenaren uit de collectie van het Studiecentrum Publicaties van Kunstenaren (Studienzentrum für Künstlerpublikationen) in het Museum voor Moderne Kunst Weserburg (23 april t.e.m 31 december 2010).

Tentoonstelling
Wandern im Wissen
(Wandelen in de kennis) Een ruimtelijke installatie in het trapgat van de Centrale Bibliotheek. De installatie wordt ontwikkeld door hoogleraar kunst en design Roland Lambrette in samenwerking met kunststudenten van de Hogeschool Bremen (16 juni t.e.m 31 juli 2010).

Tentoonstelling
Historische Zeitung und Presseforschung in Bremen
(Historische krant en personderzoek in Bremen) Een tentoonstelling over het werk van het in de bibliotheek gehuisvest wetenschappelijk instituut "Deutsche Presseforschung" (Duits personderzoek) 17 augustus t.e.m 24 september 2010.

Open dag (17 september 2010)

Die Bibliotheca Bremensis: Akademische Bibliothek und Raritätenkabinett Tentoonstelling historisch oud bestand (29 september t.e.m 10 december 2010)

Meer informatie over het 350-jarig jubileum van de Staats- en Universiteitsbibliotheek Bremen is te vinden op de jubileumpagina van de bibliotheek (in het Duits):

www.suub.uni-bremen.de/350Jahre/

http://blog.mioch.net/





Ingezonden persbericht