Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Randstad 2040 allianties maken een sprong voorwaarts

12-03-2010

In het kader van het programma Randstad Urgent hebben vijf van de zeven Randstad 2040 Uitvoeringsallianties onlangs hun eindproduct aangeboden aan de minister van VROM. Op 15 april 2010 vindt er een bijeenkomst plaats waarop de allianties verder gaan met hun resultaten. Hans van der Vlist, secretaris-generaal van VROM opent de dag.

De deelnemers gaan oefenen met het vervolgproces van de uitvoeringsallianties in een realistische simulatie, begeleid door prof.dr. Roel in 't Veld en Tanja Verheij (Berenschot). Hiervan leren de deelnemers hoe een nieuwe werkwijze voor de toekomstige overheid eruit kan zien. Dit kan als input dienen voor een nieuw regeerakkoord op dit punt. Tegelijkertijd worden vervolgafspraken tussen Rijk en alliantiepartners ontwikkeld.

De simulatie laat een inspirerend beeld zien van waar inspanningen van allianties toe kunnen leiden. Daarnaast zijn er kwesties in verwerkt waar allianties nu tegen aan blijken te lopen, zoals doelgerichtheid en het sturen van verwachtingen van alliantiepartners. De oefening helpt daarom om versneld afspraken tussen Rijk en andere partners te maken, te leren van samenwerking in alliantieverband en om conclusies te trekken over deze nieuwe vorm van werken in de komende jaren.

Bart L. Vink, sr.programmamanager Randstad 2040 + Toekomstagenda Ruimte

De zeven allianties en hun eindresultaten:


* Centrum- en knooppuntontwikkeling

* Den Haag: stad van vrede, recht en veiligheid
* Stedelijke transformatie en verdichting
* Zeehavens (Amsterdam en Rotterdam)

* Economische structuurversterking regio Rotterdam - Den Haag
* Groenblauwe (top)kwaliteit

* Klimaatbestendige steden

Download de alliantiedocumenten
Zie het origineel

Meer informatie


* Gerdine van Leeuwen