Nazorgprogramma's verminderen recidive ex-gedetineerden

08/04/2010 14:28

Exodus Nederland

Op donderdag 15 april 2010 vindt om 15:00 uur de jaarlijkse Exoduslezing plaats in het Poortgebouw te Leiden.

Prof. dr. mr. Martin Moerings presenteert die dag de resultaten van het onderzoek naar recidive van ex-gedetineerden die begeleid worden door nazorgorganisaties DOOR, Exodus, Moria en Ontmoeting.

De onderzoeksgroep recidiveert aantoonbaar minder dan verwacht mag worden. De lengte van de begeleiding speelt daarbij een rol.

De wens van de politiek om recidive te verminderen is dus haalbaar. Die boodschap willen DOOR, Exodus, Moria en Ontmoeting overbrengen aan de landelijke politiek.

Dat doen ze door na afloop van de lezing een forumdiscussie te houden onder leiding van radio- en tv presentator Tijs van den Brink met in het forum politici, wetenschappers en strafrechtadvocaten.

Vanaf 14:00 uur is er een bijeenkomst voor de pers en de mogelijkheid om interviews af te nemen.

Moerings biedt aansluitend het onderzoek aan aan demissionair minister Hirsch Ballin van Justitie.

De Exoduslezing wordt gehouden door Dr. Peter Nelissen, jurist en criminoloog, en heeft als thema gedragsverandering van justitiabelen.

Over DOOR, Exodus, Moria en Ontmoeting

DOOR, Exodus, Moria en Ontmoeting zijn organisaties die nazorg bieden aan ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun straf. De (ex-)gedetineerden kunnen daartoe terecht in opvanghuizen verspreid in het land en bij maatjes uit het vrijwilligersnetwerk.

http://www.exodus.nl