Technische Universiteit Delft

Promotie: Micropositionering

door M&C

Promotie van De heer Ir. S.L. Paalvast: "Thermal Actuation for Precision Micro Motion and Positioning"

16 april 2010 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. S.L. Paalvast | werktuigkundig ingenieur, Nederland promotor 1 | Prof.ir. R.H. Munnig Schmidt 3mE
promotor 2 | Prof.dr. P.M. Sarro EWI

Thermische Aandrijving voor Precisie Micro Beweging en Positionering

Het hoofddoel van dit onderzoek was het afschatten van de haalbaarheid van een thermische actuator voor het verbeteren van de spoor volg prestaties van een hard schijf, of "Hard Disk Drive" (HDD), en de haalbaarheid van thermische aandrijving voor precisie micro beweging en positionering in het algemeen. Dankzij zijn snelle dynamica kan de micro actuator positie fouten snel corrigeren en zo de spoor volg nauwkeurigheid verbeteren. De verbeterde nauwkeurigheid is vereist om de sporen in toekomstige schijven te versmallen. Met deze smallere sporen kan de HDD industrie zijn concurrentie voordeel behouden ten opzichte van schijven gebaseerd op "flash" geheugen, beter bekend als Solid State Drives (SSDs), die momenteel 4 tot 10 keer meer kosten maar snel in prijs dalen.

Thermische aandrijving wordt voorgesteld, omdat thermische actuatoren een grote kracht kunnen genereren met een redelijke verplaatsing en ze zijn vaak eenvoudig van constructie. Daarbij vereisen ze geen speciale materialen of hoge elektrische spanningen in tegenstelling tot piezoelektrische actuatoren. In dit project is onderzocht hoe thermische microactuatoren voldoende hoge bandbreedte kunnen halen voor precisie beweging en positionering toepassing, en hoe thermisch aangedreven nauwkeurige positioneersystemen ontworpen, gefabriceerd en geregeld kunnen worden.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.