Universiteit van Tilburg

Persbericht 6 april 2010

Symposium 'Een gebroken hemel' over hedendaags herdenken Holocaust

Voorgoed kan op deze plaats de hemel niet meer ongeschonden weerspiegeld worden', zo lichtte dichter en beeldend kunstenaar Jan Wolkers zijn monument 'Nooit meer Auschwitz' toe. De Holocaust was zo ingrijpend dat hij een breuk in de geschiedenis veroorzaakte. In de huidige cultuur kunnen we enkel nog herinneren 'na Auschwitz', maar hoe? Daarover gaat het UvT-symposium Een gebroken hemel op vrijdag 16 april in Tilburg.

De kracht van beeld en beeldspraak in de hedendaagse herinneringscultuur 'na Auschwitz' wordt verkend door deskundigen aan de hand van verschillende kunstvormen:
* jeugdliteratuur: prof. dr. Helma van Lierop, UvT
* stripverhaal: dr. Philippe Codde, Universiteit Gent
* digitale cultuur: dr. Hans van Driel, UvT
* poëzie: prof. dr. Odile Heynders, UvT

* theater: drs. Liesbeth Hoeven, UvT

* film: dr. Ewout van der Knaap, Universiteit Utrecht
* publieke ruimte: prof. dr. Paul Post, UvT
* muziek: prof. dr. Martin Hoondert, UvT

Hoogleraar theologie Erik Borgman (UvT) verzorgt de openingslezing 'Wat gedenken wij als wij gedenken'. Samen geven de bijdragen aan het symposium ook een antwoord op de vraag wat voor vormgeving de hedendaagse herinneringscultuur behoeft.

De dag wordt afgesloten met een getuigenis van Holocaustoverlevende Fred Schwarz. Deze studiedag in de week na de Israëlitische Holocaust gedenkdag Jom ha Sjowa en in aanloop op de herdenking van de sterfdag van Paul Celan wordt georganiseerd door het Departement Religiewetenschappen en het Departement Taal- en Cultuurstudies van de Faculteit Geesteswetenschappen aan de Universiteit van Tilburg.