Debat: mannen op de bres voor vrouwenrechten + journalistenprijs

12/04/2010 17:49

World Population Foundation/ MYBODY

Uitnodiging aan de pers

Debat: mannen op de bres voor vrouwenrechten?

Vrijdag 16 april aanstaande, om 20.00 uur, vindt in de Rode Hoed te Amsterdam een debat plaats over de toenemende betrokkenheid van mannen bij de strijd voor seksuele en reproductieve rechten en gezondheid voor mannen en vrouwen en geweld tegen vrouwen, in Nederland en internationaal. Lange tijd zijn deze onderwerpen als exclusieve vrouwen zaken beschouwd. Mbuyiselo Botha is oprichter van het Zuid Afrikaanse Men's Forum, werkt voor Sonke, het Gender Justice Network in Zuid Afrika en is leidend in deze discussie. Volgens hem is het noodzakelijk dat juist mannen in Afrika hun typische mannenrol van zich afwerpen. Kunnen we in Nederland ook spreken van een mannenbeweging? Dylan van Rijsbergen, schrijver van 'het onbehagen van de man' en tevens panellid, is van mening dat onze maatschappij daarvoor te individualistisch is.

Welke kwesties staan op de agenda van mannen, en hoe draagt deze bij aan een verbeterde seksuele en reproductieve gezondheid van mannen en vrouwen? Hoe verhoudt de beweging zich tot de (internationale) vrouwenbeweging, of is er ook sprake van frictie? Hoe zien de nieuwe strategische allianties eruit?

Samen met de eerder genoemde twee panelleden zal Judith Sargentini, delegatieleider van GroenLinks in het Europees Parlement, deze en andere vragen onder leiding van Sylvia Borren, co chair van de Global Call for Action against Poverty en van Worldconnectors en voormalig directeur van Oxfam Novib, beantwoorden. Het publiek is van harte uitgenodigd om aan het debat deel te nemen.

Europese journalistenprijs

Na afloop van het debat reikt een internationale jury prijzen uit aan journalisten die met hun werk een belangrijke bijdrage leveren aan het bekend maken van de Millenniumdoelen en in het bijzonder aan de doelen die gerelateerd zijn aan seksuele en reproductieve gezondheid en rechten en armoedebestrijding in ontwikkelingslanden

Journalisten uit Nederland, Duitsland, Polen, Spanje en Oostenrijk konden meedingen. De prijs is opgezet in het kader van een gezamenlijk project 'Reproductive Health for All' in die landen, gesteund door de Europese Unie. Genomineerd zijn journalisten Angelika Gardiner en Andrea Künzig die samen als beste uit de bus kwamen in Duitsland, Erena Calvo uit Spanje en Rob Vreeken, journalist voor de Volkskrant.