Gemeente Beek


Opening expositie in gemeentehuis

Vrijdag 16 april a.s. om 20.00 uur opent burgemeester Armand Cremers de expositie in het gemeentehuis âEen portret van een industrieel landschapâ met fotowerken van Mark Heijen en Filip Claessens.

Â

Mark Heijen

Â

Mark Heijen (Elsloo, 1975) is afgestudeerd aan Scholengemeenschap Groenewald, Stein. Daarna is hij naar Genk getrokken, voor de opleiding fotografie aan de Kunst academie Genk. Hier heeft hij zowel het secundair als het hoger onderwijs doorlopen. In het laatste studiejaar is hij naar Brussel vertrokken om stage te lopen bij een reclamefotograaf. Meer dan zelf te fotograferen, begon Mark fotoshoots te organiseren en logistiek te begeleiden. Al snel kwam hij ook op filmsets terecht, als âlocatie scoutâ en âlocatie managerâ. Mark staat in voor het vlotte verloop van filmopnames op alle mogelijke locaties. Dit voor verschillende takken: reclamefilms, videoclips, Nederlandse en Belgische bioscoopfilms. Tevens heeft hij documentaireploegen begeleid door verschillende Vlaamse steden (Het Verleden van Nederland).

Al snel begon Mark weer zelf te fotograferen, vaak samen met studiegenoot Filip Claessens. Zo ook bij hun laatste project: Chemelot.

Â

Filip Claessens

Â

Na op jonge leeftijd te zijn gebeten door de fotografiemicrobe trok Filip Claessens (Bree, 1978) als 15-jarige naar de Kunstacademie van Genk. Daar studeerde hij in 2001 af als meester in de Beelden kunst. Ondertussen verhuisde hij naar Brussel en werkte voor verschillende magazines en dagbladen zoals De Morgen, Randkrant en Portus Magazine.

Momenteel fotografeert Filip nog steeds voor de media, maar ook voor de overheid en het bedrijfsleven.

Â

Chemelot

Â

Tijdens hun opleiding werkten Mark en Filip al regelmatig samen aan fotoprojecten. Elk vanuit hun eigen persoonlijkheid en visie op het medium fotografie. Deze samenwerking duurt voort tot op de dag van vandaag. Hiervan is de fotoreeks Chemelot het laatste resultaat. Met deze fotoreeks hopen de fotografen de mensen opnieuw bewust te maken van de vanzelfsprekende aanwezigheid van Chemelot in deze regio. Wellicht leveren we daarmee ook een bescheiden bijdrage aan een nieuw visueel perspectief op Chemelot .

Â

De expositie is te bezichtigen tot en met 12 mei en is geopend van ma. t/m vrij. van 9.00 â 12.30 uur en woe. van 14.00 â 19.00 uur; op 30 april en 5 mei gesloten.

Â