FNV


15-4-2010

Werknemers en werkgevers presenteren taalscan

FNV, VNO-NCW en MKB-Nederland presenteren vrijdag 16 april de taalscan. Met deze scan willen zij een bijdrage leveren aan het verminderen van laaggeletterdheid en problemen met (mondelinge) taalvaardigheid van medewerkers, werkzaam in lagere functies.

Beheersing van de Nederlandse taal is van essentieel belang voor alle betrokkenen. Medewerkers kunnen hierdoor beter functioneren in hun werk, deelnemen aan vakscholing en bijdragen aan een veilige werkomgeving. Ook ontstaat er meer contact tussen medewerkers, waardoor de samenwerking op de werkvloer verbetert.

Laagdrempelige scan Jetty Becking, beleidsmedewerker FNV: "Met deze scan kunnen vakbondsleden, bestuurders, or-leden, leidinggevenden en HRM-medewerkers in gesprek gaan met collega's of werkzoekenden. Met als doel te achterhalen of een taalcursus aan te bevelen is. Vervolgens zullen zij mensen die een taalcursus willen volgen, doorverwijzen naar een cursus. Het is een laagdrempelige scan, geen test of niveautoets. Hij is bedoeld voor mensen die problemen hebben met lezen en schrijven (laaggeletterden). En voor mensen die van huis uit geen Nederlands spreken en nog niet goed met de Nederlandse taal uit de voeten kunnen."

Actief aan de slag "De taalscan is eind vorig jaar voor het eerst uitgebracht en is uitvoerig getest. De editie die morgen wordt gepresenteerd, is naar aanleiding van de testresultaten verbeterd. Ik ben blij met het eindresultaat en het verheugt mij dat de FNV nu actief aan de slag kan met taal op de werkvloer", aldus Becking.

Details Wanneer: vrijdag 16 april aanstaande, van 16.00 uur tot 17.00 uur Waar: Kamer van Koophandel Rotterdam, Blaak 40, Rotterdam

Je kunt bijdragen verwachten van Ella Bohnenn, de maakster van de taalscan, Chiel Renique, secretaris Onderwijs VNO-NCW en MKB-Nederland, Leo Hartveld, federatiebestuurder FNV en Ellen Dekkers, algemeen secretaris FNV Bondgenoten, die het idee voor de taalscan bedacht. Na de bijeenkomst is er de mogelijkheid elkaar te ontmoeten bij een drankje.

Aanmelding voor de presentatie van de taalscan via jetty.becking@vc.fnv.nl (graag met een cc naar renique@vno-ncw.nl).

Meer informatie De taalscan en de bijbehorende teksten en opdrachten kun je downloaden via onze website: FNV taalscan.