Radboud Universiteit Nijmegen


Scholieren op Radboud Universiteit voor VN-simulatie

Datum bericht: 15 april 2010

Vrijdag 16 april doen 65 middelbare scholieren op de Radboud Universiteit mee aan een simulatie van de Verenigde Naties. Deze Model United Nations (MUN) vormt het sluitstuk van het High School Program van United Netherlands.

Rond het thema Citizens in Conflict kruipen ze een dag lang in de huid van VN-diplomaten en debatteren ze over drie actuele mondiale kwesties: kindsoldaten, de drugsoorlog in Colombia en bescherming van burgers in Somalië. Elke scholier vertegenwoordigt een land. Daarnaast krijgen de scholieren een interactief college waarin de rol van de burger in gewelddadige conflicten centraal staat.

De voornamelijk 4- en 5 vwo-ers komen van scholen in Asten, Brunssum, Terneuzen en Wijchen. Ze zijn getraind door leden van United Netherlands en volgden lessen over diverse facetten van de multilaterale diplomatie, waaronder een inleiding in het Internationaal Recht. Naast deze theoretische achtergrondkennis, oefenden de scholieren in debatteren en onderhandelen.

IKV Pax Christi Nederland
De High School MUN wordt om 10.00 uur in de Aula van de universiteit geopend met een college over burgers in conflictgebieden van een vertegenwoordiger van IKV Pax Christi Nederland. Aansluitend is er een plenair debat. Na de MUN comité sessies volgt tussen 17.30 en 18.00 de prijsuitreiking. Er is een prijs voor de beste school en een prijs voor de beste debaters.

âHigh School Programâ van United Netherlands
Om scholieren kennis te laten maken met de wereld van de diplomatie in de hoogste vorm van politiek: de Verenigde Naties, organiseert United Netherlands sinds vier jaar het High School Program. United Netherlands is een aan de Radboud Universiteit gelieerde organisatie die ambitieuze, gemotiveerde scholieren en studenten een platform biedt om zich te ontwikkelen tot wereldburgers. Een multidisciplinair educatief programma en conferenties vormen de activiteiten en tevens de motor achter de missie. Het kernwoord van de activiteiten is simulatie, of in jargon: Model United Nations. Scholieren en studenten worden uitgedaagd en gestimuleerd om kritisch, creatief en innovatief na te denken over internationale vraagstukken in de context van de Verenigde Naties.