Royal Haskoning


15-04-2010
Opening Intensive Care-centrum Universitair Medisch Centrum Utrecht Vrijdag 16 april is de opening van het nieuwe Intensive Care-Centrum van het UMC Utrecht. Het nieuwe IC-Centrum heeft in totaal 36 ruime eenpersoonskamers.

Royal Haskoning heeft het ontwerp gemaakt van de technische installaties. In het ontwerp staat de patiënt centraal. Veel aandacht is besteed aan privacy, rust, veiligheid, daglicht, goed uitzicht, en comfort van de patiënt. Om optimaal aan de wensen te kunnen voldoen is uitgebreid overleg gevoerd met de verschillende gebruikers over de opzet en inrichting van IC-centrum en de patiëntenkamers. Het resultaat is een modern, `state of the art' IC-centrum met een innovatieve en technisch hoogwaardige behandelomgeving met een maximale zorg voor de patiënten.

Technische installatie
Het creëren van een optimaal klimaat in de kamers was een grote uitdaging. De veelheid aan medische apparatuur rondom het bed en de wens van uitzicht naar buiten (veel ramen) betekent een grote warmtelast. Om dit op te kunnen lossen wordt gebruik gemaakt van een klimaatplafond. De koeling is geïntegreerd in het plafond een geeft een tochtvrije en geluidsloze koeling. De verlichting is net buiten het directe zichtveld van de patiënt geplaatst, de patiënt blijft goed verlicht en heeft zelf geen last van verblinding door de verlichtingsarmaturen.