Gemeente Beverwijk


Ontwapenend toneelstuk van jonge klimaattoppers
'Help, mijn iglo smelt'

Jonge en enthousiaste 'klimaattoppers' van buitenschoolse opvang De Kolderzolder in Beverwijk, hebben op donderdag 15 april een toneelstuk uitgevoerd met als titel 'Help, mijn iglo smelt'. De kinderen, in de leeftijd van 7 jaar, lieten zich inspireren door de hoofdpersonen uit het gelijknamige boek van uitgeverij Lemniscaat. Het toneelstuk vertelt het verhaal van nomadenmeisje Halina, Eskimojongen Jeremy, vissersmeisje Toera en indiaan Tepkatsie. Hoe merken zij dat de aarde steeds warmer wordt? En hoe kunnen wij, kinderen en volwassenen in Nederland, beter voor onze aarde zorgen? Dit alles met een eerlijkheid die juist kinderen zo kenmerkt. Het was een ontwapenend toneelstuk.

De kinderen waren al weken bezig met de voorbereidingen. Onder begeleiding van docente Moniek Scholtens verdiepten zij zich in de vier verhaallijnen. Zo leerden zij iedere week iets nieuws over het thema klimaatverandering. Maar daar bleef het niet bij. Iedere donderdagmiddag werd er druk geoefend met het instuderen van teksten en danspassen. Ook werd er een klimaatlied bedacht waar de kinderen op 15 april de voorstelling mee afsloten. Moniek Scholtens: "De kinderen waren erg enthousiast en ook de ouders waren zeer betrokken. Een vader kwam donderdag zijn kind ophalen en riep: 'Waar is mijn klimaattopper!?' Andere ouders oefenden samen met hun zoon of dochter thuis de teksten. De kinderen gingen ongelofelijk goed met elkaar om tijdens de repetities. Ze gaven elkaar de ruimte, luisterden naar elkaar en pasten zich aan. Erg leuk om te zien!"

De Baak
De workshop 'Help, mijn iglo smelt' op De Kolderzolder is een initiatief van De Baak, het centrum voor natuur- en milieueducatie (NME) van de gemeente Beverwijk. De Baak draagt zorg voor educatie en voorlichting over natuur, milieu en duurzaamheid. NME-centrum De Baak is gevestigd in de gelijknamige kinderboerderij aan de Westerhoutweg 18 in Beverwijk. De coördinatie van het NME-centrum is ondergebracht bij Milieudienst IJmond.

16 april 2010