Gemeente Dantumadeel


Eerste MELT seminar in Damwâld

Het Mercator Europees Kenniscentrum voor Meertaligheid en Taalleren, onderdeel van de Fryske Akademy, organiseerde op 15 april het eerste MELT seminar. In het gemeentehuis van de gemeente Dantumadiel werd gesproken over de voordelen, de mogelijkheden en de uitdagingen van een meertalige opvoeding in theorie en praktijk. Het seminar was het startsein voor het onderzoek naar de toepassing van een speciaal ontwikkelde toolkit voor ouders en peuterleidsters bij de allerjongsten.

MELT staat voor Multilingual Early Language Transmission. Het MELT project is gericht op vier Europese regio's met een regionale of minderheidstaal: Fries in Nederland, Bretons in Frankrijk, Welsh in Groot Brittannië en Zweeds in Finland. In het MELT project komen de theorie en praktijk over Meertalig opvoeden van de allerjongsten samen. In Fryslân is de Stichting Frysktalige Berne-opfang (SFBO) partner in het project, samen met het Mercator Kenniscentrum.

Tijdens het seminar werd een toolkit gepresenteerd. Deze toolkit is speciaal ontwikkeld om ouders en leraren bewuster te maken van de voordelen van een meertalige opvoeding, maar ook mogelijkheden en materialen te geven voor een meertalige opvoeding. De toolkit wordt het komende jaar in de praktijk getest bij peuterspeelzalen in de vier regio's. De resultaten van het onderzoek zullen in oktober 2011 gepresenteerd worden in Brussel aan de deelnemende regio's en de Europese Commissie.

In Damwâld en Feanwâlden werken alle voorschoolse en schoolse instanties samen om te komen tot een optimale taalontwikkeling. Verschillende peuterspeelzalen in de gemeente doen mee in het MELT project als deelnemers van de SFBO. Wethouder Siepie Hylkema opende het seminar om 09.30 uur, om 11.30 uur werd de DVD `Troch mei Talen' van de gemeente Dantumadiel getoond.

Het programma werd verder gevuld door onder andere:
- Lillemor Gammelgård, author of `'Language Strategy for Day Care Centres' (Finland)

- Hywel Jones, Mudiad Ysgolion Meithrin, Wales (Verenigd Koninkrijk)
- Sikko de Jong, Sintrum Frysktalige Berne-opfang (Fryslân)
- Yannig Robin, Divskouarn, Bretagne (Frankrijk)
- Tina Hickey, School of psychology, Dublin (Ierland)

Dit project wordt gefinancieerd door het Lifelong Learning Programme van de Europese Unie.