Gemeente Dantumadeel


Herdenking bij oorlogsmonument Achterwei

Donderdag 15 april was voor de VSO leerlingen van de Wingerd een bijzondere dag. Op deze dag vond de eerste herdenking plaats bij het monument op de Achterwei in Damwâld. Hier staat een monument ter nagedachtenis aan Jan Kaper en Harm Brouwer. Deze twee moedige mannen hebben hun leven, tijdens de tweede wereldoorlog, gegeven voor onze vrijheid. Een belangrijke reden om het monument te adopteren.

Voorop gegaan door leerlingen met een Friese vlag, een Nederlandse vlag en een vredesvlag liepen de leerlingen en leerkrachten vanaf school naar het monument. Daar aangekomen vond er een korte herdenking plaats. Er volgde eerst een toespraak door Siepie Hylkema, wethouder van de gemeente Dantumadiel. Na deze toespraak lazen Glenn en Jurjen en Danielle Steiginga een eigengemaakt gedicht voor over oorlog en vrede. Margreet Kamminga, als assistente verbonden aan de Wingerd, speelde de Last Post.

Na de 2 minuten stilte, volgde het leggen van een bloemstuk. Dit werd gedaan door twee leerlingen, Danielle Schouten en Daphne Bosman. Op school paste deze herdenking goed bij het thema over oorlog en vrede. Er is veel met de leerlingen over gesproken en aan gewerkt. Jouke Dantuma is op school geweest en heeft allerlei dingen verteld over de oorlog. Hij had verschillende attributen bij zich, zodat de leerlingen zich een goed beeld konden vormen over de tweede wereld oorlog.

Op 4 mei verleent de school haar medewerking aan de herdenkingsdienst, voorafgaande aan de kranslegging bij het monument op de Hoofdwei in Damwâld. Na 65 jaar vrijheid is het nog steeds ontzettend belangrijk dat jong en oud stilstaan bij het feit dat we in een vrij land wonen, mede dankzij de inzet van mannen als Jan Kaper en Harm Brouwer.