Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Voorlopig ontwerp Drentse structuurvisie ondergrond

Drenthe wil regionale zeggenschap over de Drentse ondergrond. Het is de rode draad in het voorlopige ontwerp van de Drentse structuurvisie ondergrond die gedeputeerde staten van Drenthe (GS) hebben gepresenteerd. Ook stelt het college van GS duurzame benutting van de energie uit de bodem centraal om de CO2-uitstoot ingrijpend te verlagen.

Met de structuurvisie heeft het college een wettelijk instrument in ontwikkeling waarmee het de provinciale belangen, zoals milieu, leefomgeving, duurzame energie en sociaal-economische factoren kan afwegen bij ingrepen diep onder het maaiveld. Voor activiteiten op meer dan 500 meter diepte geldt de Mijnbouwwet waarbij de Minister van Economische Zaken verantwoordelijk is voor vergunningverlening. Het college vindt het belangrijk dat naast de nationale economische belangen door het Rijk ook de regionale en lokale omgevingsbelangen worden afgewogen door de provincie. Met de visie kan de provincie haar standpunten over provinciale belangen toetsen en onderbouwen.

Slechts een van de vier zoutkoepels in Drenthe achten GS geschikt voor exploitatie. In de koepel onder Hooghalen lijken mogelijkheden te zijn om 's nachts overtollige elektriciteit op te slaan. De zoutkoepels Schoonoord, Drouwen en Gasteren worden niet geëxploiteerd vanwege hun volledige ligging in Nationaal Landschap Drentsche Aa en in geval van Drouwen ook in een
grondwaterbeschermingsgebied. Potentiële schade aan landschap, natuur, milieu en drinkwater, maakt de wenselijkheid van het gebruik van de zoutkoepels zeer laag. Naast deze ruimtelijke overweging, is de winning van zout in Drenthe geen activiteit die commercieel haalbaar is dan wel sterk bijdraagt aan de Drentse economie. Het gasveld Grolloo wordt na gaswinning niet meer gebruikt voor andere doeleinden, ook vanwege de ligging in het Nationaal Landschap Drentsche Aa.