Groen!

Opleidingskansen 500 gedetineerden Tilburg onderbroken

door Elisabeth Meuleman (Vlaams parlementslid) op 16 april 2010 in "Onderwijs", "Veiligheid en justitie"

De opleidingstrajecten van de 500 gedetineerden die naar Tilburg werden overgebracht zijn stopgezet. Nochtans werd er oorspronkelijk overeengekomen dat de voorzieningen voor de overgeplaatste gevangen dezelfde zouden zijn. Groen! parlementslid Elisabeth Meuleman dringt er bij Vlaams minister Smet op aan dat er zo snel mogelijk een oplossing komt. Een goed opleidingsaanbod verhoogt immers de kansen op re-integratie.

Het Verdrag tussen België en Nederland over de gevangenis te Tilburg die ter beschikking werd gesteld, afgesloten op 31 oktober 2009, bepaalt dat Nederland zorg draagt voor het beheer van de inrichting, terwijl de opgelegde vrijheidsstraffen geheel volgens het Belgische recht worden uitgevoerd. Er werd overeengekomen dat de penitentiaire instelling als een bijhuis van de strafinrichting in Wortel zou fungeren en dat de voorzieningen voor de gedetineerden in Tilburg dezelfde zouden zijn als die in de Belgische gevangenissen.

De selectie van de gedetineerden voor transfer naar de gevangenis in Tilburg is een exclusieve bevoegdheid van de Federale Overheidsdienst Justitie. Na een vraag van Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman bleek dat de Vlaamse minister van Onderwijs Smet niet weet in welke mate er rekening werd gehouden met de lopende opleidingstrajecten. Er zijn bovendien geen cijfers voorhanden over het aantal gevangenen dat hun traject hebben moeten stopzetten omwille van de transfer naar Tilburg.

Bovendien zou de organisatie van onderwijs en vorming in Tilburg door Vlaamse onderwijsinstellingen in strijd kunnen zijn met de Grondwet die stelt dat onderwijs enkel in Vlaanderen, Wallonië en Brussel georganiseerd mag worden. Momenteel onderzoekt minister Smet dit juridische knelpunt.

"Ondanks het feit dat het Verdrag voorziet dat de voorzieningen voor de gedetineerden in Tilburg dezelfde zouden zijn als die in de Belgische gevangenissen, moet nu nog, post factum, juridisch onderzocht worden hoe onderwijs en opleiding voor de gedetineerden georganiseerd kan worden. Opleidingen verhogen de kansen op een succesvolle sociale re-integratie en daarom kan het niet dat de 500 gedetineerden vandaag geen opleidingen meer ontvangen," stelt Meuleman die erop aandringt dat minister Smet snel een oplossing uitwerkt.

Contact: Elisabeth Meuleman -
Deel Deel
Elisabeth Meuleman

Vlaams Volksvertegenwoordiger