Gemeente Binnenmaas

Samen iets doen aan overhangend groen

De gemeente Binnenmaas kenmerkt zich door het groene karakter van haar zes dorpskernen. Mede door het groen dat overal aanwezig is, is het prettig wonen en werken in de gemeente. Maar het vele groen heeft ook een keerzijde. Door achterstallig of geen onderhoud van groen (zoals struiken, heggen, bomen etc.) kunnen situaties ontstaan die hinderlijk of zelfs gevaarlijk zijn voor weggebruikers. Ook kunnen werkzaamheden worden belemmerd, omdat medewerkers van gemeente of bedrijven geen doorgang meer hebben door het overhangende groen. U kunt hierbij denken aan werkzaamheden aan straat en riool, maar ook aan de snoei- en maaiwerkzaamheden in de gemeenteplantsoenen.

Nu de temperatuur hoger wordt en het groen weer volop groeit, vragen wij u om extra op uw groenafscheiding te letten en deze waar nodig tot aan de erfgrens terug te snoeien. Dit geldt ook als uw groen grenst aan het gemeenteplantsoen of een groenstrook.
Binnenkort begint de gemeente weer met de controle van hinderlijke beplanting (overhangend groen). Voor beoordeling van overhangend groen heeft de gemeente een meetlat overhangend groen gemaakt. De meetlat beschrijft vier situaties, variërend van zeer goed tot zeer slecht.

Nieuwe haag of struik planten?

Wilt u een nieuwe haag of struik planten? Houdt dan 50 cm afstand tot de erfgrens, zodat de beplanting niet direct over deze grens groeit. Voor grotere heesters is dat 1 meter. Voor bomen geldt een afstand van 2 meter van het hart van de boom tot aan de erfgrens.

Openbaar en particulier groen

De meldingen over hinderlijke beplanting/overhangend groen kunnen worden onderverdeeld in openbaar en particulier groen. Onder openbaar groen verstaan we het groen dat in eigendom en beheer is bij gemeente Binnenmaas. Alleen meldingen/klachten over het openbaar groen kunt u doorgeven aan de buitendienst van gemeente Binnenmaas via het centraal klachtennummer 0186 606180. De buitendienst zorgt voor afhandeling van uw melding of klacht.

Meer informatie

De notitie Beleidsregels handhaving hinderlijke beplanting gemeente Binnenmaas, de meetlat en de bijlagen bij een gele of rode kaart kunt u hieronder downloaden:

* Beleidsregels handhaving hinderlijke beplanting gemeente Binnenmaas download

* Meetlat overhangend groen download

* Bijlage bij een gele kaart (eerste overtreding) download
* Bijlage bij een rode kaart (tweede overtreding) download

Zie het origineel