SCO: kabinet schendt loonafspraken overheids- en onderwijssectoren

16/04/2010 10:48

ABVAKABO FNV

De Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel (SCO) vinden het ongehoord dat het kabinet de afspraken uit het Sociaal Akkoord aan de laars lapt. Het kabinet is voornemens de loonruimte voor de overheids- en onderwijssectoren in 2010 op nul te stellen.

In maart 2009 is met het oog op de crisis een Sociaal Akkoord gesloten voor de jaren 2009 en 2010. Hierin is afgesproken dat de loonontwikkeling gericht zou zijn op koopkrachtbehoud. Maar het kabinet gaf ook aan dat de afspraak om de lonen in de marktsector te blijven volgen, recht overeind bleef.

Het zogenaamde referentiemodel leidt er toe dat de loonruimte in de overheids- en onderwijssectoren de markt volgen. Het besluit van het kabinet om het referentiemodel op nul te stellen, is in strijd met de afspraken die voor 2009 en 2010 gemaakt zijn.

De SCO vindt dit onacceptabel. Het zal er toe leiden dat de overheids- en onderwijssectoren hun toch al grote problemen op de arbeidsmarkt nog verder vergroot zien worden. Ook zullen de cao-onderhandelingen in de verschillende sectoren bij overheid en onderwijs hierdoor nog moeizamer verlopen. Bovendien creëert het een bar slechte uitgangspositie voor de samenwerking die de komende periode noodzakelijk zal zijn door de financiële moeilijkheden waar de publieke sector mee kampt.

De SCO doet een dringend beroep op het kabinet om de voornemens van tafel te halen en zich te houden aan de eerdere afspraken uit het sociaal akkoord.