Kampeerder kiest voor gebruikte camper

16/04/2010 10:58

BOVAG

De markt voor gebruikte kampeerauto's zit duidelijk in de lift. Was 2009 een rustig jaar qua verkoopaantallen, het eerste kwartaal van 2010 komt direct goed uit de startblokken. In de eerste drie maanden zijn de verkoopaantallen van occasion-campers met 11 procent gestegen. De categorie jong gebruikte campers (leeftijd tot 5 jaar) steeg zelfs met ruim 24 procent.

De jong gebruikte camper biedt vrijwel dezelfde luxe voorzieningen als de duurdere nieuwe. 'En door de BOVAG Garantie ook vrijwel dezelfde zekerheid, maar met een gunstiger prijskaartje', aldus Hans Louwers van BOVAG Caravan- & Camperbedrijven.

Caravans

'Dezelfde trend als bij de campers zien we ook in de caravanverkoop. De gebruikte caravan is populairder dan ooit', licht Louwers toe. 'Een stijging van 11,5 procent in de maand maart geeft al aan dat de consument weer wat meer vertrouwen krijgt bij het kopen van dit soort kampeerproducten. Zeker als we daar ook nog de jong gebruikte caravans bij betrekken, die breken alle records met een plus van 29 procent.' Wat betreft de nieuwverkoop van caravans en campers verwacht BOVAG dit jaar een stabilisering.

Jonge gezinnen

De vraag voor gebruikte kampeermiddelen komt met name uit de groep van de jonge gezinnen. Daar groeide het aandeel caravans en campers namelijk met 22 procent ten opzichte van het 1e kwartaal in 2009.

Brabant

De meeste gebruikte campers werden de afgelopen maanden verkocht in de provincie Noord-Brabant: 602 stuks. De maand maart pluste daar maar liefst 50 procent. Grootste stijger is echter de provincie Gelderland met 66 procent meer gebruikte campers wat het totaal in het 1e kwartaal daar brengt op 505 stuks.

Hetzelfde patroon zien we bij de gebruikte caravans. Noord-Brabant is ook daar lijstaanvoerder met de hoogste verkoopaantallen. De markt groeide daar met 13 procent. Noord-Holland is qua aantallen de nummer twee, maar groeide wel sterker met 21 procent meer gebruikte caravans.