Gemeente Alphen aan den Rijn


2104 rolt van de pers

Collegeprogramma 2010 2104 rolt van de pers

Vandaag rolt het collegeprogramma
2010 2014 van de pers. Belangstellenden kunnen het programma ophalen bij de informatiebalie in het stadhuis of downloaden via de website van de gemeente. In de raadsvergadering van 22 april bespreekt de gemeenteraad het nieuwe programma. Het motto van het programma is Iedereen doet mee.

Alphen aan den Rijn is een samenleving waarin iedereen meedoet. Daarom gaan we iedereen actief betrekken bij het beleid. We luisteren goed en wegen zorgvuldig alle belangen af. Ook leggen we verantwoording af over de manier waarop de inbreng van anderen van invloed was op onze besluitvorming. We willen dat iedereen zich betrokken voelt en iedereen verantwoordelijkheid neemt voor het reilen en zeilen van de straat, de buurt, de school, de sportclub, het wijkcentrum. Bij het beleid op het gebied van veiligheid, de openbare ruimte, onderwijs, welzijn en cultuur nemen we zelf het voortouw.

We gaan financieel magere jaren tegemoet, dus moeten we prioriteiten stellen. Inwoners kunnen er niet zonder meer vanuit gaan dat de gemeente financieel bijdraagt aan alle voorzieningen. Uiteraard komen we op voor de kwetsbare groepen in de Alphense samenleving. We staan pal voor ruimhartige uitvoering van de Wmo, voor goed minimabeleid, voor steun aan vrijwilligers en mantelzorgers. Bij bezuinigingen proberen we inwoners, organisaties en ondernemers zo veel mogelijk te ontzien, maar we kunnen niet garanderen dat zij helemaal buiten schot blijven. Bezuinigingen komen tot stand via een interactief proces, waarbij de raad het laatste woord heeft.

Toch hebben we ook ambities. Zo gaan we de communicatie met onze inwoners verder verbeteren en hen nog nadrukkelijker uitnodigen deel te nemen aan maatschappelijke en politieke processen. Verder zetten we in op duurzaamheid, niet alleen door het nemen van energiebesparende maatregelen, maar ook door duurzaam bouwen te bevorderen. We gaan de bereikbaarheid van de stad verbeteren door de rondweg te voltooien en het openbaar vervoer te verbeteren. We zorgen voor voldoende voorzieningen voor ouderen en voor kansen voor jongeren. We gaan overlast van zaken als zwerfvuil, hondenpoep en vernielingen bestrijden en het veiligheidsgevoel vergroten. We werken verder aan het Cultuurhuis. Instellingen als de bibliotheek, Parkexpressie, Streekmuziekschool, theater en Kasteel kunnen op onze steun blijven rekenen. We zorgen dat we een aantrekkelijke stad blijven voor ondernemers en trekken passende werkgelegenheid aan zodat meer Alphenaren werk in hun eigen stad vinden. Door de aanpak van de Lage Zijde wordt het stadshart compleet en aantrekkelijk.

Nieuw
Vergeleken met het vorige college zijn er vijf in het oog springende veranderingen in de portefeuilles:

1. de samenvoeging van de onderwerpen participatie en communicatie in één portefeuille;

2. de integrale aanpak van arbeidsmarktbeleid, economisch beleid en onderwijs in het programma Werk;

3. het onderbrengen van de welzijnsaccommodaties in de portefeuille sport en onderwijs om een integrale aanpak van welzijn, onderwijs en sport mogelijk te maken;

4. de samenvoeging van stadsbeheer, ISV en wijkgericht werken;
5. de nieuwe portefeuille stadspromotie, waaronder het nieuw te ontwikkelen evenementenbeleid.

In de bijlage van dit persbericht vindt u een samenvatting van het collegeprogramma 2010 2014.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1


2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn