Provincie Overijssel



Overijssel confronteert met cultuur


16 april 2010

Met een presentatie in het Hoftheater in Raalte en de openingsvoorstelling `Eloge du Poil' door Compagnie B.A.L., heeft de provincie Overijssel het culturele zomerseizoen 2010 geopend. Het komende halfjaar staan er tien hoogtepunten op het programma, waaronder een uitgebreid landschapsproject van Bruno Doedens, een muzikaal beeldconcept in het Dinkeldal en een beeldend kunstproject in samenwerking met Museum De Fundatie. Het is het resultaat van de kunst- en cultuurinvesteringen die de provincie Overijssel op dit moment doet, in het kader van haar festivalbeleid.

Waar elders op dit moment flink wordt gesneden in kunst- en cultuurbudgetten, investeert de provincie Overijssel hier juist fors in. Dick Buursink, gedeputeerde Cultuur, Europa en Stedelijke Netwerken: "Kunst en cultuur geven een enorme impuls aan leefbaarheid en werkgelegenheid. We moeten juist nu zaaien, om straks als de economie weer aantrekt, optimaal te kunnen oogsten". Jeffrey Meulman heeft daarom dit jaar voor de tweede maal als cultureel intendant de opdracht gekregen om aan vier centrale festivals -Deventer Op Stelten, KUNSTen OP STRAAT, ZwArt en GrensWerk- verdieping en verbinding toe te voegen. Als voorafje staat nu eerst in Raalte (17 & 18 april) en Hardenberg (22 & 23 april) de Franse voorstelling `Eloge du Poil' op het menu.

Tien culturele toppers

Het zomerprogramma bestaat naast de vier festivals uit zes bijzondere producties: beeldend kunstproject EastSite, straatmusical Daendels, landschapproject O van Overijssel, Gogbot-openingsact Etienne de Crécy, locatietheater Lân/Laand tijdens het Dinkeldalfestival en een afsluitende kunstprocessie in Diepenheim. Daarnaast voegt de intendant elementen toe aan de centrale festivals: readings van Fabre-teksten door bekende acteurs tijdens ZwArt en een jongerenproject tijdens Deventer Op Stelten.

Landschap, community en confrontatie

Jeffrey Meulman: "Bij de samenstelling van het zomerprogramma van 2010 zijn landschap, community en confrontatie de drie uitgangspunten geweest". Het Overijssels landschap staat centraal in het beeldconcert van Sytze Pruiksma, die zijn eerdere productie `Lân' uitbreidt tot `Laand'. Het dal van rivier de Dinkel geldt hierbij als inspiratiebron. Landschap en community komen samen in het project O van Overijssel van Bruno Doedens, dat gaat over ruimte en sociale energie. Dat laatste aspect is zeker ook aan de orde bij de lantaarnprocessie van Dan en Hannah Fox, die wordt voorbereid met de inwoners van Diepenheim bij wijze van grootschalig community art-project.

Met `confrontatie' bedoelt Meulman de ontmoeting met nieuw cultureel aanbod. Zo beleeft het techno-buitenspektakel van Etienne de Crécy tijdens festival Gogbot haar Nederlandse première. Eveneens vernieuwend is het brengen van kunst op ongebruikelijke locaties of voor een ander publiek. Zo staat zomerproloog Compagnie B.A.L. in een tennishal en een bandenfabriek en confronteert Museum De Fundatie theaterfestivalbezoekers met beeldend kunstenaars.

Blijvend aanbod

"Het beleid wil een stimulans zijn voor bestaande initiatieven", licht Meulman verder toe. "Dat betekent dat we niet alleen deze zomer een mooi programma willen bieden, maar dat de organisatoren in Overijssel worden uitgedaagd ook in de toekomst de artistieke inhoud te verdiepen en verbreden. Daarnaast is het de bedoeling dat het beleid ook blijvende zaken oplevert als nieuwe tradities, toeristische routes, arrangementen, kunstwerken en ingrepen in het landschap."

Vierjarig festivalbeleid

De provincie Overijssel voert van 2009 tot en met 2012 een actief festivalbeleid, om te laten zien dat de provincie op cultureel gebied veel te bieden heeft. Hierbij worden vier beeldbepalende festivals (Deventer Op Stelten, KUNSTen OP STRAAT, ZwArt en GrensWerk) extra financieel en inhoudelijk ondersteund en voegt een cultureel intendant (Jeffrey Meulman tot en met 2010 en Alex de Vries vanaf 2011) hier, in samenwerking met de festivaldirecteuren, verbindende elementen aan toe.

Beeld van Overijssel

Naast de financiële en artistieke ondersteuning door respectievelijk provincie en cultureel intendant, voert het daartoe opgerichte Festivalbureau Overijssel een overkoepelende campagne onder de noemer Beeld van Overijssel. In 2010 bestaat de campagne onder meer uit de cultuuragenda die vandaag is gepresenteerd, uit de derde editie van magazine Beeld (verschijning medio mei), de website www.beeldvanoverijssel.nl en een internationale, multimediale campagne.

* Lees meer over het cultuurbeleid van de provincie Overijssel