Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers




NMBS schrapt extra treinen in de zomer

Reizigersvereniging TreinTramBus verneemt uit goede bron dat de NMBS in juli en augustus extra treinen zal afschaffen. Voor de treinreizigers is dit onaanvaardbaar.

Elk jaar worden in de zomermaanden een aantal Piekuurtreinen geschrapt. Jan Vanseveren van TreinTramBus: "Hier hebben we geen probleem mee. In de zomermaanden zijn er nu eenmaal meer mensen met vakantie, waardoor de treinen minder vol zitten."

Dit jaar zou de NMBS echter ook de hakbijl zetten in het basisaanbod. Tussen Antwerpen en Gent wordt zelfs één van de IC-treinseries buiten de spits helemaal geschrapt. Tussen Gent en Lokeren wordt het treinaanbod gehalveerd van vier naar twee per uur. Van Aalst naar Burst gaat de spoorlijn twee maanden helemaal dicht.

TreinTramBus reageert verontwaardigd. Jan Vanseveren "Dit is voor TreinTramBus vele bruggen te ver. Het gaat vaak om treinen die goed gebruikt worden, met in veel gevallen een bezettingsgraad van 100 tot 200 mensen per trein. De stelling van de NMBS dat het gaat om treinen met slechts 2 tot 3 reizigers, is dus pertinent onjuist. We vrezen dan ook voor capaciteitsproblemen op de overblijvende treinen. Wie van Aalst naar Burst wil, zal de hele zomer met de bus moeten gaan: die is trager, minder stipt en biedt minder comfort.

TreinTramBus zal de NMBS hierover aanspreken en vragen de plannen te herbekijken.