VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 16 april

2010/042/CA

Uiteenlopend onderzoek in aprilnummer wetenschapsmagazine Synaps:

Wat zeg je? Verstaanbaarheid in rumoer kan beter!

Hoortoestellen en mobieltjes onderdrukken weliswaar ruis, maar verbeteren de verstaanbaarheid daarbij niet. Bij de afdeling audiologie van VUmc promoveerde wetenschapper Finn Dubbelboer onlangs op een nieuw concept van verstaanbaarheid, waardoor dit verschijnsel nu kan worden begrepen. Dit leverde ook een praktisch resultaat: een nieuwe manier van ruisonderdrukking, die verstaanbaarheid daadwerkelijk verbetert in hoortoestellen, en in principe ook in mobieltjes. In Synaps, het wetenschapsmagazine van VU medisch centrum, vertelt Dubbelboer meer over zijn promotieonderzoek.

Verder onder andere in nummer 73 van Synaps:


* VUmc verricht - in samenwerking met Harvard - een groot onderzoek naar de oorzaken van RSI-klachten
* Professor Marjo van der Knaap won in 2008 de Spinozapremie voor haar onderzoek naar wittestofziekten bij kinderen. Wat deed zij met het bedrag van anderhalf miljoen euro?
* Hoe het uitpluizen van het Warsaw Breakage Syndrom, een ziekte met maar één patiënt, niet alleen inzicht kan geven in het proces van celdeling, maar ook in het ontstaan van tumoren.
* Revalidatiearts Vincent de Groot vertelt over een studie naar de behandeling van vermoeidheid bij MS-patiënten.
* Veel patiënten met een dwangstoornis vertonen ook symptomen van ADHD of autisme.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie over de onderzoeken of voor een exemplaar van Synaps kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Caroline Arps tel: 020- 444 3444. Op www.vumc.nl/synaps kunt u een pdf downloaden. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten

Achtergrondinformatie (

VU Medisch Centrum