Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF: NMa-onderzoek naar vrije huisartsenkeuze goede zaak voor patiënt

15 april 2010

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft onaangekondigde bezoeken gebracht aan kantoren van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV). De NMa onderzoekt of patiënten worden belemmerd bij het veranderen van huisarts.
Uit een meldactie van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) bleek begin dit jaar dat de helft van de deelnemers die aangaf te willen veranderen van huisarts daarbij belemmeringen ondervindt.

Onderlinge afspraken tussen huisartsen werd vaak aangevoerd als reden om niet te kunnen veranderen van huisarts. De NPCF maakt zich hier zorgen over omdat de patiëntenkoepel een ongehinderde vrije artsenkeuze voorstaat. In een gezamenlijk uitgegeven digitale brochure hebben de LHV en de NPCF aangeven dat alleen een volle huisartsenpraktijk voor de huisarts een geldige reden is om patiënten zonder overleg te weigeren. Andere redenen, zoals de reisafstand tot de praktijk, kunnen in gezamenlijk overleg leiden tot de conclusie dat inschrijving voor beide partijen niet wenselijk is.

De NPCF constateert dat de NMa meerdere tips en signalen heeft ontvangen die aanleiding zijn om onderzoek te doen. De NPCF vindt het een goede zaak dat de signalen voor de NMA blijkbaar aanleiding vormen om de zaak te onderzoeken en wacht de uitkomsten van het onderzoek met belangstelling af.