Eerste Kamer der Staten Generaal

Kamervoorzitter Van der Linden: Senaten in de EU moeten toezicht op Europees beleid coördineren

16 april 2010

De Voorzitter van de Eerste Kamer, P.R.H.M. (René) Van der Linden, pleit voor nauwe samenwerking tussen de Senaten van de Europese lidstaten bij hun parlementair toezicht op Europese beleidsvoorstellen. âHet is gewenst dat senatoren van verschillende EU-landen hun inzichten delen en hun initiatieven coördineren. Door waar dit mogelijk is gezamenlijk een lijn te trekken kan de invloed op voorstellen van de Europese Commissie en de Europese Raad aanmerkelijk worden vergroot.â

Van der Linden sprak vrijdag 16 april op de jaarconferentie van de Associatie van Europese Senaten (AES) in Rome. De conferentie, die wordt gehouden in de Italiaanse Senaat, staat in het teken van het tienjarig bestaan van de associatie. Inmiddels zijn vijftien Europese Senaten lid van de AES. De Nederlandse Senaatsvoorzitter is één van de sprekers tijdens de conferentie. De Kamervoorzitter gaf zijn visie op het thema âde ontwikkeling van de parlementaire diplomatieâ, waarbij met name de rol van de Senaten wordt belicht.

In zijn toespraak wijst Van der Linden op de sterk toegenomen interdependentie, niet alleen tussen de Europese regeringen, maar ook tussen de parlementen die gezamenlijk beleidsinitiatieven van de Europese Commissie en de Europese Raad moeten beoordelen. Deze invloed is sterk toegenomen sinds op 1 december het Verdrag van Lissabon in werking is getreden. Onder dit verdrag is niet alleen de invloed van het Europees Parlement, maar ook dat van de nationale parlementen vergroot en procedureel verankerd. âDe controlerende rol is nu een zaak voor alle parlementsleden, en niet alleen zij die specifiek met Europese zaken en justitie zijn belast. Dit betekent dat de senatoren van onze Kamers zowel in bilaterale als multilaterale uitwisselingen moeten delen in elkaars opvattingen en concrete acties onderling waar dit mogelijk is moeten bundelenâ, aldus Eerste Kamervoorzitter Van der Linden in zijn toespraak voor de confererende vijftien Europese Senaten.

Tijdens de jaarconferentie van de AES sprak ook de Voorzitter van het Europees Parlement, Jerzy Buzek. Hij gaf zijn visie op de rol van de Senaten in hun tweeledige relatie met hun nationale regering enerzijds, en met de instellingen van de Europese Unie anderzijds.

In een bewogen toespraak tot de conferentie dankte de Poolse Senaatsvoorzitter Bogdan Borusewicz voor het medeleven en de solidariteit die Polen heeft ervaren na de ramp met het regeringsvliegtuig, waarbij op 10 maart behalve de Poolse president Kaczynski eveneens een groot aantal regeringsfunctionarissen en parlementariërs omkwam. Tot de slachtoffers behoren ook de beide ondervoorzitters van de Sejm (de Tweede Kamer van het Poolse parlement) en de ondervoorzitter van de Poolse Senaat.

Borusewicz prees de grote betrokkenheid en hartelijke woorden van vele regeringen en parlementen. 'Polen heeft zich in deze dagen één familie gevoeld, maar ook in eenheid verbonden met de Europese familie', zei de Poolse Senaatsvoorzitter. Aanvankelijk stond voor 15 april, op de avond van de eerste conferentiedag, een feestelijk diner gepland. Het diner is echter afgelast op voorstel van de Italiaanse gastheer, senaatsvoorzitter Renato Schifani, uit piëteit met de slachtoffers van de vliegramp met het Poolse regeringsvliegtuig.
---