Openbaar Ministerie

Gevangenisstraffen geëist tot 6 jaar voor fraude in de thuiszorg

16 april 2010 - Functioneel Parket

Het Functioneel Parket heeft vandaag voor de rechtbank Assen gevangenisstraffen tot zes jaar geëist tegen twee mannen die worden verdacht van fraude met vastgoed- en aandelentransacties die te maken hebben met de stichting thuiszorg Icare. Beide verdachten zijn in het onderzoek door de FIOD naar voren gekomen als personen die zich persoonlijk hebben verrijkt ten koste van de publieke zorg.

Verdenking
In de periode dat de strafbare feiten zijn gepleegd waren de verdachten bestuurders van de Icare-organisatie. De twee mannen worden verdacht van oplichting, witwassen en belastingfraude. Er is door verdachten vermoedelijk gefraudeerd met vastgoed en met de verkoop van onderdelen van de thuiszorg organisatie. Hier hebben ze vermoedelijk persoonlijk van geprofiteerd en hebben deze inkomsten niet opgegeven aan de Belastingdienst.

Zelfverrijking
De officier van justitie heeft in de strafeis meegenomen de positie die verdachten binnen de Icare-organisatie innamen. Het feit dat de voordelen die zij naar zich toehaalden, gelden zijn die uiteindelijk bedoeld zijn voor het verlenen van zorg aan de maatschappij, heeft hij ook laten meewegen. Mensen die zichzelf op deze manier verrijken, verdienen een forse straf, aldus de officier van justitie.

Rol verschillende verdachten
De 61-jarige verdachte, destijds voorzitter van de Raad van Bestuur van Icare, heeft volgens de officier van justitie opzettelijk onjuiste informatie verstrekt aan de Raad van Commissarissen. Die hebben hierdoor ingestemd met de verkoop en de verhuur van panden waarmee ze niet ingestemd hadden als ze de juiste informatie hadden gekend. Op deze manier heeft de verdachte vermogen naar zichzelf toe kunnen sluizen. De verdachte wordt verweten dat hij privé voordeel heeft genoten uit de verkoop van de Pantheonportefeuille, de Icare Thuiszorgwinkels en uit de ontvlechting van Thuiszorg Perfect. Hij hoorde een gevangenisstraf van zes jaar tegen zich eisen.

De 52-jarige verdachte, destijds directeur Icare Thuiszorgwinkels, heeft ook geprofiteerd van op criminele wijze verkregen voordelen. Er is een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, tegen hem geëist. Hij heeft volgens de officier van justitie ten onrechte een verhuiskostenbijdrage ontvangen bij de verkoop van Icare Thuiszorgwinkels en heeft aandelen voor te lage waarde kunnen overnemen.

Ontneming
Naast de strafzaak zal er een ontnemingsvordering volgen tegen de verdachten. Samen met het Bureau Ontnemingswetgeving OM (BOOM) worden procedures gestart om de criminele winsten terug te vorderen en daar waar mogelijk terug te laten vloeien naar benadeelden en/of de staatskas.