Siemens

Persbericht

201004.300

Den Haag, vrijdag 16 april 2010

Siemens bouwt turn-key centrale voor Nuon

Siemens Energy heeft opdracht gekregen voor de bouw van een turn-key STEG-centrale (SToom- En Gas) in Amsterdam. Opdrachtgever voor de Hemweg 9-centrale met 435 megawatt (MW) is energiemaatschappij Nuon, een dochteronderneming van Vattenfall A.B. Een
langetermijn-serviceovereenkomst maakt ook deel uit van de opdracht. Met een zeer hoog rendement van ongeveer 59 procent, een hoge mate van flexibiliteit én lage stikstofwaarden gaat de nieuwe centrale milieuvriendelijke stroom voor meer dan 750 000 Nederlandse huishoudens leveren. De centrale zal eind 2012 in gebruik worden genomen.

Na de centrales Sloe, Rijnmond en Enecogen is dit sinds 2007 al de vierde opdracht voor Siemens voor een turn-key STEG-centrale in ons land. "De nieuwe opdracht, die we binnen één jaar na het Enecogen-project hebben ontvangen, geeft duidelijk aan dat STEG-centrales een steeds belangrijker rol gaan spelen in de Europese energievoorziening. Deze centrales zorgen voor capaciteitscompensatie bij toenemende inzet van windenergie en voldoen tegelijkertijd aan de toegenomen eisen op het gebied van het milieu, aldus Michael Süß, CEO van de divisie Fossil Power Generation van Siemens Energy.

Siemens heeft concepten voor centrales op basis van de F-klasse-gasturbinetechnologie ontwikkeld, die rendementen van meer dan 59 procent behalen. Bovendien beschikken ze over features zoals korte opstarttijden en het snel op en af kunnen regelen van de eenheden (Advanced Fast Cycling), die voor de geliberaliseerde stroommarkt zeer aantrekkelijk zijn. We zijn zeer verheugd dat ook Nuon voor de Hemweg-centrale gekozen heeft voor onze turnkey-oplossing, aldus Rainer Hauenschild, CEO van de Business Unit Energy Solutions van Siemens Energy.

De nieuwe gasgestookte STEG-centrale Hemweg 9 zal de oude centrale Hemweg 7 gaan vervangen. Naast de turnkey-realisatie van het project, levert Siemens ook de hoofdcomponenten - een gasturbine van het type SGT5-4000F, een SST5-5000-stoomturbine en een waterstofgekoelde generator, alsmede de gehele elektrotechniek en het besturingssysteem SPPA-T3000. Bovendien verzorgt Siemens het onderhoud van de zogenaamde Power Train de gasturbine, stoomturbine en generator.

Hoogefficiënte STEG-centrales maken deel uit van het milieuportfolio van Siemens, waarmee de onderneming in het boekjaar 2009 een omzet van zon EUR 23 miljard behaalde. Dit maakt Siemens tot de grootste aanbieder van milieuvriendelijke technologie ter wereld. Met de producten en oplossingen van Siemens hebben klanten in dezelfde periode 210 miljoen ton kooldioxide bespaard. Dit komt overeen met de hoeveelheid CO2 die New York, Tokio, Londen en Berlijn samen jaarlijks uitstoten.