Gemeente Voorschoten

Koninklijke Onderscheiding

Voorschotenaar ontvangt Koninklijke Onderscheiding

KO van der Voort1 Een Voorschotenaar heeft op vrijdag 16 april een Koninklijke Onderscheiding ontvangen van burgemeester Jeroen Staatsen in de Raadzaal van het gemeentehuis. De heer N.C. (Nic) van der Voort kreeg een onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De heer van der Voort is de drijvende kracht achter de bloemenpracht welke ieder jaar rond pasen het Sint Pietersplein in Rome siert.

`Bloemen uit Nederland' begon met de bloemversiering bij het pausbezoek aan Nederland in 1985, vervolgens de bloemversiering in de Sint Pieter bij de zaligverklaring van de Nederlander Titus Brandsma en daarna, op uitnodiging van het Vaticaan, de bloemen op het Sint Pietersplein bij het Paasfeest.

Dankzij het initiatief van de heer van der Voort werden alle schijnwerpers, niet alleen in Italië maar wereldwijd, op één van Nederlands belangrijkste agrarische sectoren gericht, namelijk de sierteeltsector. De Nederlandse sierteeltsector heeft het aan de heer van der Voort te danken dat het Sint Pietersplein in Rome dit jaar voor de 25^e keer ter gelegenheid van het Urbi et Orbi met Pasen in de bloemen wordt gezet.

Van 1986 tot en met 2000 was het de gedreven heer van der Voort die dit elk jaar organisatorisch voor elkaar wist te krijgen. Dit deed hij samen met de inzet van een grote groep vrijwilligers die op eigen kosten naar Rome reisden.

Dit mag een prestatie van formaat genoemd worden. Inmiddels heeft de heer van der Voort de verantwoordelijkheid voor dit prachtige evenement overgedragen aan zijn broer Charles van der Voort. Hij is echter nog steeds zeer intensief betrokken als vrijwilliger bij dit evenement.

De heer van der Voort is het geheim achter de overbekende Paasuitspraak van de heersende paus: `bedankt voor de bloemen'. Dat de heer van der Voort is uitgenodigd voor een audiëntie aansluitend aan de paasmis onderschrijft de waardering van de kant van het Vaticaan voor de bloemenhulde.

Al met al is dit alles een unieke prestatie bij de promotie van de Nederlandse tuinbouw. Een particulier initiatief is uitgegroeid tot een internationaal evenement, dat in de sierteeltpromotie van Nederland in de top drie staat naast grootse evenementen als Keukenhof en Floriade.

* 16 april 2010