Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Werkzaamheden stadsautoweg Heerlen verlopen voorspoedig Op 6 april is gestart met de 1e fase van de werkzaamheden aan de stadsautoweg in Heerlen. Niet alleen het asfalt wordt vervangen, ook de verlichting, de vangrail, de bermen, de vluchtstrook en de aansluitingen op de viaducten worden opgeknapt. Momenteel is deze weg aan de westzijde (kant Voerendaal) afgesloten vanaf de toerit bij de Woonboulevard tot en met de afrit bij Hoeve de Aar. Het ziet er nu naar uit dat de eerste fase op tijd opgeleverd wordt, waardoor centrum Heerlen eind deze maand weer beter bereikbaar is.

Het afsluiten van deze weg leidt onherroepelijk tot verkeershinder en roept ook veel vragen op bij de weggebruiker. Er heerst vooral veel onrust over de vraag waarom er gekozen is voor volledige afsluiting van het deel van de weg waaraan gewerkt wordt. Voor de start van de werkzaamheden hebben de Provincie, de verschillende gemeenten, Rijkswaterstaat en andere belanghebbenden alle mogelijke scenarios bekeken. Eén van de opties was een doorsteek maken naar de andere weghelft, waardoor het verkeer in beide richtingen over één rijbaan rijdt. Dit zou echter ook tot grote files hebben geleid en bovendien 14 weken extra bouwtijd kosten.
Verder is bekeken of er steeds één rijstrook open kon blijven. Ook die aanpak zou leiden tot een langere bouwtijd en bovendien komt die werkwijze de kwaliteit van het nieuwe asfalt niet ten goede.

Uiteindelijk is er dan ook gekozen voor een oplossing die hevig maar kort is. Alle betrokken partijen, ook aangrenzende ondernemers, waren het daar over eens. Met de aannemer is een krappe planning gemaakt om de werkzaamheden zo snel mogelijk achter de rug te hebben. Hier is ook een beloningssysteem aan gekoppeld voor het geval de aannemer het werk eerder af heeft. Momenteel wordt er gewerkt tussen 06:00 en 22:00 uur, wat ruimere werktijden zijn dan normaal. De werkzaamheden kunnen niet s nachts worden gedaan. De kwaliteit van het werk is namelijk beter als er bij daglicht gewerkt wordt en sommige werkzaamheden kunnen niet s nachts gedaan worden in verband met geluidsoverlast.

Om de overlast zo veel mogelijk te beperken zitten alle wegbeheerders (Provincie, Rijkswaterstaat en gemeenten) elke week bijelkaar in een doorstromingsteam. Tijdens dit overleg wordt gekeken waar zich problemen voordoen en of er ergens iets moet veranderen. Acute problemen worden uiteraard meteen aangepakt. Zo zijn er op verzoek van de Woonboulevard extra borden met de verwijzing Aachen geplaatst bij de afritten van de verschillende parkeerplaatsen. Op deze manier worden Duitse bezoekers omgeleid via de A76 in plaats van zelf naar een oplossing te zoeken en zich vast te rijden in Heerlen centrum.

Ook is er geluisterd naar de bezwaren van Snowworld. Klanten komende vanuit het noorden moeten de verwijzing Park Gravenrode volgen, die hen over de A76 naar Landgraaf leidt. Aangezien deze term niet bij iedereen bekend is, is er een bord toegevoegd op de A76 waarop uitgelegd wordt dat bezoekers van Snowworld, Mondo Verde en het Gaiapark de verwijzing Park Gravenrode moet volgen.

Verder worden in de spits verkeersregelaars ingezet. Door monitoring worden dagelijks de pijnpunten duidelijk, zodat de instructies voor de verkeersregelaars regelmatig bijgesteld kunnen worden.

De grote problemen spelen zich echter niet af op en rond de N281, maar in het centrum van Heerlen. Hier heeft het verkeer tussen 12:00 en 14:00 uur veel last van verstopping door overstekende voetgangers, vooral bij de rotonde bij het Thermenmuseum (Kruisstraat). Om ervoor te zorgen dat de doorstroming van het verkeer op dit punt verbetert zullen er vanaf maandag 19 april verkeersregelaars ingezet worden op dat tijdstip. Deze verkeersregelaars richten zich op het gefaseerd oversteken van de voetgangers.

Om de burger en omliggende bedrijven zo goed mogelijk te informeren is er een website opgericht over de werkzaamheden: www.stadsautowegheerlen.nl. Op deze site staat planning, de indeling van de verschillende faseringen en de omleidingsroutes. Ook is er de mogelijkheid van een abonnement op een nieuwsbrief, om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

16-4-2010 13:56