Ministerie van Defensie

Herinneringsmedailles voor kleine missies

16 april 2010, 12.23 uur

150 militairen hebben vandaag de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties ontvangen. Zij kregen deze medailles voor hun deelname aan diverse kleinere militaire missies. Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm reikte, samen met vertegenwoordigers van de Tweede Kamer, de medailles uit.

Van Uhm met trots naar de militairen: "We spreken misschien wel van kleine missies. Maar we hebben het hier over grootse prestaties. Van alle krijgsmachtdelen, van korporaal tot admiraal, staan hier mensen die zich hebben ingezet om hun missie tot een goed resultaat te brengen".

Veelzijdig

De militairen hebben onder meer deel uitgemaakt van de EU-missie in Bosnië-Herzegovina, de hoofdkwartieren van ISAF en Regionaal Commando Zuid in Afghanistan, de NAVO-trainingsmissie in Irak en de missies in Afrika. Volgens Van Uhm geeft de veelheid van kleinere operaties overal ter wereld de veelzijdigheid van de krijgsmacht aan.

Commandant Zeestrijdkrachten

Een van de gedecoreerde militairen is vice-admiraal Matthieu Borsboom, nu Commandant Zeestrijdkrachten. Gedurende 1 jaar was hij plaatsvervangend commandant stability operations in Kabul, Afghanistan. Borsboom was verantwoordelijk voor de coördinatie van de wederopbouw, de ontwikkeling van overheid en bestuur en de organisatie van de verkiezingen in dat land. Van Uhm in een dankwoord voor Borsboom: "U heeft met uw optreden een prima voorbeeld gegeven voor alle militairen en aangetoond dat ongeacht het krijgsmachtdeel en rang, iedereen overal ter wereld kan worden ingezet. Als maritiem baken heeft u uw taken in Kabul, en er is daar geen zee in zicht, uitstekend vervuld en daar ik ben u dankbaar voor."

Thuisfront

De families en relaties van de gedecoreerden waren tijdens de ceremonie aanwezig. Volgens Van Uhm is de steun van het thuisfront cruciaal voor het werk van de militairen. Naast de medailles ontving iedere militair een broche in de vorm van een roos, waarmee symbolisch de waardering voor hun thuisfront wordt uitgesproken. Alle kinderen kregen bovendien een kindermedaillon.

Verwijzingen

* Toespraak Commandant der Strijdkrachten tijdens medaille-uitreiking kleine missies Zie het origineel