Gemeente Roermond

Leerplichtambtenaren en politie spreken spijbelende jongeren aan

Donderdag 15 april jl. controleerden politieagenten en leerplichtambtenaren van de Gemeente Roermond bij het Retailpark en supermarkt Plus in Maasniel jongeren op spijbelen. Dit gebeurde tijdens schooluren. In totaal werden 185 jongeren aangesproken. 160 van deze jongeren waren jonger dan 18 jaar en volledig leerplichtig. 25 jongeren waren ouder dan 18 jaar en dus niet meer leerplichtig. 10 leerplichtige jongeren worden verdacht van spijbelen. Dit is ongeveer gelijk aan het landelijk gemiddelde van 5%. De overige 150 jongeren hadden te maken met een tussenuur of lesuitval.

Het doel van deze actie was om leerlingen op straat duidelijk te maken dat ongeoorloofd schoolverzuim niet wordt geaccepteerd en dat politie en gemeente samenwerken om dit tegen te gaan. Na het staande houden van de jongeren checkte de politie naam, adres- en woongegevens aan de hand van hun legitimatiebewijs en werd het doel van de actie uitgelegd. De leerplichtambtenaar verifieerde bij de betreffende school of de leerplichtige spijbelde. De spijbelaars werden regelrecht teruggestuurd naar school, waar ze door hun coördinator werden begroet. De leerplichtambtenaar nodigt de spijbelende jongeren en hun ouders/verzorgers uit voor een gesprek bij de gemeente, waarop een passende maatregel volgt.

Het team Leerplicht is blij met de intensieve samenwerking met de politie, die op haar beurt ook positief is over deze actie ter voorkoming van rondhangende jeugd en ter bevordering van de veiligheid. Het was de eerste keer dat zon gezamenlijke actie in Roermond plaatsvond. Het is de bedoeling dat er in de toekomst meer van deze acties in de gemeente zullen volgen.

Eerste publicatiedatum: 16-04-2010 Bijgewerkt: 16-04-2010