Gemeente Brummen


Scholen staan stil bij WO-II en bevrijding dorpen

(Oorspronkelijke publicatie datum: 16-04-2010)

Donderdag 15 april en vrijdag 16 april was het 65 jaar geleden dat de dorpen Brummen en Eerbeek zijn bevrijd. Reden voor de 4 mei comités in onze gemeente om tijdens dit lustrumjaar extra aandacht te schenken aan de jongeren. De heer Jean Kreunen, directeur van het Achterhoekse oorlogsmuseum 1940-1945 hield voor leerlingen van groep 8 van onze basisscholen op passende wijze een verhaal over de Tweede Wereldoorlog. Hij maakte hierbij gebruik van diverse attributen die hij uit zijn museum had meegenomen. Namens het gemeentebestuur was burgemeester Niels Joosten aanwezig.

Vrijwel alle scholen gingen met enthousiasme in op het aanbod van de 4 mei comités om op deze wijze de oudere schooljeugd te betrekken bij het feit dat op 15 en 16 april 1945 de dorpen in onze gemeente zijn bevrijd. Voor de scholen in Brummen en Leuvenheim werd op donderdagmiddag 15 april de lezing gehouden in het speellokaal van openbare basisschool De Dobbelsteen in Brummen. Een dag later, vrijdagmiddag 16 april, was het de beurt aan de scholen in Eerbeek en omgeving. De leerlingen kwamen hiervoor bijeen in de grote zaal van het Tjark Rikscentrum. In totaal zijn gedurende deze twee dagen bijna 250 leerlingen op deze passende en informatieve wijze geïnformeerd over de oorlog en de impact daarvan op een lokale samenleving.

Dit jaar gedenken we op 4 mei dat het 65 jaar geleden is dat er een einde kwam aan het brute regime van de nazis. Het regime dat vanaf 1933 een terreurbewind over Duitsland en Europa had gevoerd. Zowel in Brummen als in Eerbeek vinden op 4 mei stille tochten met herdenkingsbijeenkomsten plaats. De tocht in Eerbeek begint om 19.10 uur bij het Pater Dekkerhuis. In het dorp Brummen start de stille tocht om 18.55 uur bij de parkeer-plaats naast het gemeentehuis. Beide tochten worden voorbereid door de 4 mei comités in beide dorpen.