Senternovem

16-04-2010 |

Ruim 2.600 Kton gereinigde grond in 2009

In 2009 is in Nederland in totaal circa 2.605 kton verontreinigde grond procesmatig gereinigd, waarvan 260 kton afkomstig uit het buitenland Dit blijft uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Procesmatige Grondbewerkers (NVPG) en Bodem+. De hoeveelheid gereinigde grond is de afgelopen jaren redelijk stabiel gebleven (m.u.v. 2007) op circa 2.300 à 2.600 kton per jaar. Wel laat de inzet van technieken een verschuiving zien. Bovendien geven de grondreinigingsbedrijven aan dat de werkvoorraden in 2009 daalden en de aanvoer inmiddels stagneert.

Het aandeel verontreinigde grond dat met nat-extractieve grondreinigingsinstallaties wordt gereinigd neemt nog altijd toe en is inmiddels bijna 70%. Met deze techniek worden jaarlijks ook honderduizenden tonnen sorteer- en zeefzand, rioolkolkengemalenslib, veegvuil en andere minerale afvalstoffen gereinigd tot herbruikbaar zand. De hoeveelheid met asbest verontreinigde grond nam toe tot 180 kton per jaar. Ook de hoeveelheid thermisch gereinigde grond steeg in 2009 ten opzichte van de voorgaande twee jaren. Reden hiervoor is dat begin 2009, na enkele jaren van voorraadvorming, een nieuwe thermische reinigingsinstallatie in bedrijf ging in Eemshaven. De thermische grondreinigingsbedrijven importeren jaarlijks bovendien circa 150 tot 300 kton verontreinigde grond uit het buitenland en reiniging tevens teerhoudend asfaltgranulaat (TAG).

De vooruitzichten voor 2010 ogen aanzienlijk minder rooskleurig. De grondreinigingsbranche geeft aan dat in 2009 werd ingeteerd op de werkvoorraden en de aanvoer inmiddels stagneert als gevolg van de economische crisis. Met name de aanvoer van verontreinigde grond uit civiele en bouwprojecten nam het laatste half jaar fors af.