UWV: Oud-burgemeester Vreeman leidt herziening dossiers ZZP'ers

16/04/2010 15:07

UWV

UWV heeft oud-burgemeester en voormalig vakbondsman Ruud Vreeman bereid gevonden onafhankelijk voorzitter te zijn van de herbeoordelingen van zzp'ers. De voornaamste taak van Vreeman zal bestaan uit het toetsen van de beoordeling van de door zzp'ers ingediende herzieningsverzoeken. Vreeman toetst ieder verzoek en heeft uiteindelijk een doorslaggevende stem. UWV ziet dit als een extra waarborg dat de circa 1100 herzieningsverzoeken die de instantie inmiddels heeft ontvangen objectief en onafhankelijk worden beoordeeld. Vreeman start per direct.

Naast de onafhankelijk voorzitter zal de besluitvorming gebeuren door personen die nog niet eerder betrokken waren bij de behandeling van deze zaken.

Vreeman onderschrijft het belang van een onafhankelijke beoordeling: "UWV pakt deze zaak serieus op. Ik zal er in mijn rol op toezien dat alle herzieningsverzoeken volgens dezelfde criteria en, zoals minister Donner heeft gevraagd, ook ruimhartig beoordeeld worden."

David Jongen, lid Raad van Bestuur van UWV, ziet de aanstelling van Vreeman als een extra garantie voor een goede afhandeling van de verzoeken: "We hebben Vreeman als voorzitter gevraagd omdat we willen waarborgen dat de beoordeling onafhankelijk en objectief wordt getoetst. Zijn stem is in ieder geval doorslaggevend."

Ruim 1100 herzieningsverzoeken

De werkgroep die verantwoordelijk is voor de toetsingen gaat circa 1100 herzieningsverzoeken beoordelen van mensen die voor 1 juli 2006 als zelfstandige vanuit de WW een bedrijf zijn gestart en nadien geconfronteerd zijn met terugvorderingen en boetes. Dit is de tussenstand van het aantal mensen dat heeft gereageerd op een brief van UWV waarin werd opgeroepen om een herzieningsverzoek op te sturen wanneer men zich benadeeld voelt.








UWV