Rijksvoorlichtingsdienst

Vmbo'ers winnen maatschappelijke stage award 2010 met adoptieproject

Let op: in verband met prijsuitreiking vanavond geldt op dit bericht een embargo tot 20.30 uur

Vrijdagavond heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) in Brothers Bunnik in het bijzijn van duizend scholieren voor de tweede maal de Maatschappelijke Stage Awards uitgereikt tijdens MaS Sensation 2010. Klas VT 4 van het Christelijk College Schaersvoorde uit Aalten wonnen met hun acties voor de Oegandese adoptiekinderen van de overleden Joanne Noordink de Stage Award in de categorie Scholieren. Ze wonnen bovendien met ruim 5300 stemmen ook de Publieksaward. De winnaars in andere categorieën waren het Minkema College, Fortis Foundation, de Flevolandse Theatervereniging en stagemakelaar Judith Bach. Vanaf het schooljaar 2011 is de maatschappelijke stage een verplicht onderdeel van het curriculum in het voortgezet onderwijs.

MaS Sensation is hét evenement voor scholieren, scholen, stagebieders, bedrijven en stagemakelaars rondom maatschappelijke stage en hét moment van de Award-uitreiking. De winnaars komen uit ruim 200 aanmeldingen uit het hele land. Ze hebben stuk voor stuk uitzonderlijke prestaties geleverd op het gebied van maatschappelijke stage: samen iets goeds doen voor de samenleving en daar tegelijkertijd iets van leren. Daarbij staat het eigen initiatief en enthousiasme van de leerlingen voorop. "Geweldig om zoveel inspirerende voorbeelden vanavond bij elkaar te zien. Jullie laten zien dat kleine gebaren grote impact hebben! Een prachtig voorbeeld voor diegenen die vanaf 2011 met de maatschappelijke stage aan de slag gaan", aldus Van Bijsterveldt

De beste scholieren
Klas VT 4 heeft grote indruk gemaakt op de jury. De leerlingen hebben zich geheel op eigen initiatief ingezet om de zeven Oegandese adoptiekinderen van de vermiste en naar later bleek overleden Joanne te steunen. De jury vindt deze maatschappelijke stage bijzonder vanwege dat eigen initiatief en omdat de leerlingen het project zoveel mogelijk zelf coördineerden. Ze hebben van deze in eerste instantie kleine actie iets weten te maken dat heel Aalten en omgeving aangaat. Dat is te merken, want met 5300 stemmen zijn zij ook nog eens de absolute winnaar van de Publieksaward.

De beste school
Het Minkema College heeft gewonnen omdat ze maatschappelijke stage heel serieus benaderen. De school vindt het belangrijk dat leerlingen iets doen dat ze leuk vinden en dat ze zelf actief contacten gaan leggen om aan stageplaatsen te komen. Zij stimuleren de leerlingen om vooral ook iets op onbekend terrein te gaan doen, zodat zij hun blik op de maatschappij daadwerkelijk verbreden. En het is ze ernst. De leerlingen moeten een voldoende halen, anders gaan ze niet over.

De beste stagebieder
De Flevolandse Theatervereniging wil leerlingen laten zien dat je iets leuks kunt doen voor een ander, voor groepen kinderen die blij worden van toneelspelen en voor ouders die genieten van het optreden van hun kinderen. Daarnaast willen ze jongeren meegeven dat het doen van vrijwilligerswerk ook iets voor jongeren is, want de Flevolandse Theatervereniging werkt al met veel jonge vrijwilligers. Het is uniek hoe de vereniging de leerlingen in contact laat komen met een breed scala aan vrijwilligers: ouders, stadsgenoten, mensen met een lichamelijke of psychische beperking, taalstagiaires en mensen die in een sociaal activeringstraject zitten.

De beste stagemakelaar
De verbindende factor tussen scholen en stagebiedende vrijwilligersorganisaties is de stagemakelaar. Stagemakelaar Judith Bach is er van overtuigd dat maatschappelijke stage een zinnige en inspirerende leerervaring voor de jongeren kan zijn. Zij is een inspiratiebron voor velen, waarbij zij een belangrijke schakel is in het bij elkaar brengen van de verschillende werelden van de scholen en de stagebieders.

Het beste bedrijf
Fortis Foundation streeft met haar inzet voor maatschappelijke stage naar een maximale impact voor in het bijzonder kwetsbare jongeren. Vanuit deze visie organiseert Fortis Foundation enkele keren per jaar maatschappelijke stages. Fortis-medewerkers begeleiden de maatschappelijk stagiairs en helpen in de voorbereiding en uitvoering van de stages. Fortis Foundation draagt ook een deel van de kosten. Zij heeft namelijk ook de rol op zich genomen om andere bedrijven te stimuleren en te enthousiasmeren zich in te zetten voor maatschappelijke stage.

De jury bestaat uit voorzitter Clémence Ross (directeur Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen), Sjoerd Slagter (bestuursvoorzitter VO-raad), Alexander Bakker (bestuurslid NJR), Gerrit Kapteijns (Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling Spectrum) en Eerde de Swart (MVO Nederland).


Noot voor redacties