Gemeente 's-Hertogenbosch

16-04-2010
Coalitieakkoord: Uitdagende overheid in een uitdagende tijd

Coalitiepartijen VVD, GroenLinks, PvdA, CDA en Rosmalens Belang kiezen in de nieuwe raadsperiode voor een positieve, uitdagende bestuursstijl die uitgaat van de kracht van alle inwoners, vrijwilligers, professionals en ondernemers in de gemeente. Het accent ligt op wat er wél kan en niet op wat er niet kan. Initiatief wordt gestimuleerd, ondersteund en ruimte geboden. Wij realiseren ons dat de financiële ruimte voor de uitvoering van onze taak de komende tijd minder groot is. Daardoor ontkomen we niet aan bezuinigingen. `Meer met minder' en `beter en zuiniger'. Dat zijn hierbij onze vertrekpunten.

Het motto van het coalitieakkoord is "Uitdagende overheid in een uitdagende tijd". Wij werken aan een veilig, economisch en sociaal sterk en duurzaam 's-Hertogenbosch. De uitdagingen liggen op diverse terreinen:

* economische versterking mede door werk te maken van groener, gezonder en ondernemend leven om zo een antwoord te hebben op de grote vraag naar arbeidskrachten in de toekomst
* een veilige stad door effectief optreden, met name in buurten en binnenstad

* een beter bereikbare stad, zowel voor de inwoners als voor de bezoekers

* een positief beroep op talenten van mensen
* vernieuwing van zorg voor jong en oud met als resultaat de juiste steun op de juiste tijd op de juiste plaats
* bewezen technologieën en maatregelen inzetten voor duurzaam wonen, werken, vervoeren en recreëren

* een financieel gezonde huishouding houden.

De maximale uitdaging is om bij de invulling van al onze ambities steeds te werken aan een maximaal evenwicht binnen de driehoek mens, economie en omgeving. Wij kiezen er voor om ondanks de economische crisis "in de aanval" te blijven. Onze gemeente moet zijn zaken op orde hebben voor als de economie weer aantrekt. Op economisch gebied en op de gebieden veiligheid, mobiliteit, milieu en onderwijs. Met voldoende betaalbare woningen en een goede culturele infrastructuur.

Bestuursstijl
Bij deze opgave hoort een andere, uitdagende bestuursstijl. Wij dagen de krachten in de samenleving uit om hun verantwoordelijkheid te nemen. Wij durven die uitdaging daar neer te leggen omdat wij hebben ervaren dat de inwoners van 's-Hertogenbosch betrokken zijn. Dat betekent dat de gemeentelijke overheid op sommige terreinen bewust terugtreedt ten gunste van die eigen kracht. En op de kracht van sociale verbanden. Wij zetten in op de bevordering van de zelfredzaamheid en het zelforganiserend vermogen. Waarbij wij ons in onze bestuursstijl vooral richten op leiding geven (regievoeren), stimuleren en initiëren. En waar mogelijk als overheid terugtreden en loslaten. Ruimte geven aan de krachten in de samenleving betekent ook dat we belemmeringen in de sfeer van regelgeving wegnemen. En initiatieven met een positieve houding tegemoet treden. Tegelijkertijd houden wij oog voor mensen die hulp en ondersteuning nodig hebben; steeds zo veel mogelijk gericht op mogelijkheden om mee te blijven doen aan de samenleving. Deze bestuursstijl leidt op termijn tot een kleinere, slagvaardige overheid. Dit vraagt ook een serieuze herbezinning op de effectiviteit en efficiency van organisaties en manieren van werken van onszelf en onze partners in de stad.

Financiën en ombuigingen
Wij zien het als een uitdaging om ook bij financiële krapte onze ambities waar te maken. Dat betekent wel dat wij soms onze plannen wat meer in tijd moeten spreiden. We gaan uit van een structurele ombuiging van EUR 15 tot EUR 20 miljoen ingaande 2012. Gelukkig is onze financiële huishouding nu gezond en goed op orde. Dat betekent dat we binnen de raad ons zorgvuldig kunnen voorbereiden op een proces waarlangs wij die ombuigingen gaan invullen. Het goed ontwikkelde (politieke) samenwerkingsklimaat in onze stad is volgens ons de belangrijkste voorwaarde om samen de begrotelijke tegenwind het hoofd te kunnen bieden. Wij zoeken nadrukkelijk naar een breed maatschappelijk draagvlak voor deze ingrijpende bezuinigingsopgave. Wij willen de ombuigingen realiseren via drie sporen: ombuigingen, verlaging uitvoeringskosten en lagere lasten door rendabele investeringen. Wij willen al wel in 2011 starten met een eerste ombuiging van maximaal EUR 5 miljoen.

Beleid
Wij bouwen voort op het beleid zoals dat in de afgelopen vier jaar is gevoerd. Genomen besluiten worden gerespecteerd. Wel worden op sommige beleidsterreinen nieuwe accenten gelegd.

Accenten

* Wijken worden aantoonbaar veiliger: het veiligheidsindexcijfer van onze buurten en wijken moet in 2014 ten minste gelijk zijn aan het stedelijke gemiddelde van 2010. In de komende jaren is er extra bestuurlijke inzet om buurten en wijken veiliger en schoner te maken.

* Wijken worden zichtbaar schoner: het niveau van en de inrichting van de openbare ruimte in wijken moet omhoog. De Parade wordt sober heringericht met bestaande materialen met respect voor het huidige groen. Het geld dat overblijft wordt geïnvesteerd in het versneld verbeteren van de inrichting van de openbare ruimte in wijken.

* Intensieve samenwerking met de regiogemeenten aan een regionaal arbeidsmarktbeleid.

* Er wordt gericht acquisitiebeleid ontwikkeld om nieuwe werkgelegenheid naar 's-Hertogenbosch te halen.
* Een nog betere dienstverlening aan de ondernemers met extra bestuurlijke aandacht.

* Het armoedebeleid wordt onverkort doorgezet. Er wordt scherp gekeken naar de efficiency en effectiviteit van de uitvoering.
* Met ondernemers, corporaties en particulieren wordt een Bosch Energie Convenant opgesteld om meetbare resultaten te boeken op CO2-uitstoot.

* We zetten in op de bouw van zo'n 750 woningen per jaar. Vooral in het betaalbare segment. De doorstroming op de woningmarkt wordt actiever bevorderd.

* Het project Hostels wordt voortgezet volgens de gemaakte afspraken. Dat betekent dat omwonenden worden betrokken bij de keuze van de definitieve locaties in de vijf geplande wijken.
* Maximale ruimte voor talentontwikkeling van jonge mensen is binnen de beleidsvelden Jeugd en Onderwijs, Sport én Cultuur. De grote sportieve en culturele kracht van `s-Hertogenbosch wordt hierom door ons blijvend gekoesterd en gevoed.

* Uitstekend (beroeps)onderwijs is nog steeds de beste garantie op volwaardig meedoen.

* Het VMBO wordt ondersteund in het realiseren van een stevige kwaliteitsimpuls. De gemeente is hierbij partner in de zorg voor een daarbij passende huisvesting.

* De realisatie van sportpunten/wijksportnetwerken wordt onverminderd voortgezet. Sportverenigingen krijgen nadrukkelijker ondersteuning bij de ontwikkeling van hun maatschappelijke rol.
* Er wordt een plan gemaakt voor een bestendige toekomst voor het Theater aan de Parade dat in de zomer van 2011 gereed moet zijn.
* Op de OZB wordt alleen inflatiecorrectie toegepast. Deze blijft achterwege als de waardedaling van de woningen hoger is dan het inflatiepercentage. De tarieven blijven kostendekkend.

Bekijk hier de beoogde portefeuilleverdeling.
Hier vindt u meer informatie over het coalitieakkoord.