Commissie Gelijke Behandeling

Verbod sekse-onderscheid geldt ook voor fietsenstalling

16-04-2010

De gelijke behandeling van man en vrouw is wettelijk beschermd. Dat geldt voor belangrijke onderwerpen als gelijke beloning en het verbod op onderscheid bij zwangerschap. Het geldt óók voor zaken die van minder belang lijken, zoals de verplichting om geen onderscheid te maken bij het aanwijzen van fietsrekken in een rijwielstalling.

De CGB sprak onlangs twee oordelen (2010-62 en 2010-63) uit in een zaak over een rijwielstalling waar een bord is geplaatst met de tekst: `heren uw fiets bovenste fietsrek, dames onderste fietsrek'. Een man die elke ochtend zijn fiets onderin een nagenoeg leeg fietsenrek wilde plaatsen, mocht dat niet van de beheerder. De man legde deze zaak voor aan de CGB met de vraag of dit in strijd is met de wet.

De fietsenstalling stelt aan mannen die hun fiets stallen andere eisen dan aan vrouwen. Daarmee is er sprake van direct onderscheid op grond van geslacht. De Algemene wet gelijke behandeling verbiedt dit. Deze wet kent uitzonderingen, maar niet voor het feit dat mannen gemiddeld genomen sterker zijn dan vrouwen. Er zijn immers ook vrouwen die hun fiets bovenin kunnen zetten en mannen die dit niet kunnen. De fietsenstalling maakt dan ook verboden onderscheid op grond van geslacht.

De fietsenstalling meent dat de boven/onder verdeling voor mannen en vrouwen nodig is om alle rekken gevuld te krijgen. De CGB heeft begrip voor dit standpunt, maar constateert dat de wet dit niet toelaat. Het onderscheid dat de fietsenstalling maakt is dan ook verboden.

Al eerder oordeelde de CGB in een zaak (1999-90) waarin het verschil in kracht tussen mannen en vrouwen een rol speelde. Ook hier gold dat fysiek zwaardere taken niet uitsluitend aan mannen kunnen worden voorbehouden. Onderscheid maken tussen man en vrouw is slechts onder bijzondere, bij wet omschreven, omstandigheden toegestaan.