Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Start nieuw vergadermodel gemeenteraad (persbericht 028)

Lagere drempel burgers en steviger positie raad

Het is in de geschiedenis van de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer een ingrijpende koerswijziging in de gevoerde werkwijze, gebruiken en tradities. Nieuwe tijden breken aan: spreektijden voor alle deelnemers, aanzienlijk vrijere vergadervormen, kortere doorlooptijden voor het nemen van besluiten en voortaan elke week op maandag vergaderen.

De raadscommissies zijn verleden tijd. Het nieuwe vergadermodel is officieel ingevoerd op 1 maart en de eerste opiniërende raadsvergadering staat gepland op maandag 19 april om 19.30 uur onder voorzitterschap van raadslid Martin Vermeend (PvdA). Burgemeester Yvonne van Mastrigt zit aansluitend maar uiterlijk om 21.30 uur de eerste besluitvormende raadsvergadering voor.

De raad van Hoogezand-Sappemeer wil met het nieuwe model meer interactie met de burgers bereiken (maatwerk per onderwerp), meer ruimte bieden aan politiek debat, puntiger en bondiger bijdragen door raads- en collegeleden stimuleren, meer regie op de eigen vergaderagenda voeren en bovendien doorlooptijden van besluitvorming verkorten.

Uitgaande van de driedeling beeldvorming, meningvorming en besluitvorming sluiten de verschillende bijeenkomsten van de raad daarop nu beter aan. In de oude structuur met de vier raadscommissies liepen de beeldvorming en de meningvorming in die vergaderingen door elkaar.

Driedeling
De informatiebijeenkomsten (twee keer in de maand op maandag in de weken zonder raadsvergadering) zijn de basis voor de beeldvormende fase. Afhankelijk van het onderwerp wordt een vorm gekozen die daarbij past. De bijeenkomst kan in het gemeentehuis maar ook daarbuiten plaatsvinden en belangengroepen worden hiervoor uitgenodigd. De bijeenkomsten zijn openbaar en worden aangekondigd op www.hoogezand-sappemeer.nl en in de Regiokrant. Fracties nemen dan geen standpunt in, maar verdiepen zich in een bepaald onderwerp.

De standpuntbepaling komt aan bod in de opiniërende raad. Er gelden in die vergaderingen spreektijden, zodat de opvatting van een fractie puntig geformuleerd moet worden (meningvorming). Deze vergadering zijn ook twee keer in de maand en worden voorgezeten door een raadslid. Burgers hebben dan spreek- en inspreekrecht dat beperkt is tot 5 minuten.

Het sluitstuk is de besluitvorming. Aansluitend aan de opiniërende raad vindt onder voorzitterschap van de burgemeester de besluitvormende raad plaats (twee keer per maand). Dan kan de raad eventueel gebruik maken van de wettelijk instrumenten als moties, amendementen en initiatiefvoorstellen om de besluitvorming te beïnvloeden. Ook hier gelden spreektijden zodat men zich ook alleen richt op de besluitvorming. Burgers hebben geen spreek- of inspreekrecht in deze vergadering.

De raad van Hoogezand-Sappemeer kent met 13 nieuwe raadsleden in de kring een forse vernieuwing. Door bij de start van deze periode ook te starten met een nieuwe vergaderstructuur, krijgt de vernieuwing een optimale kans. In het voorjaar van 2011 wordt de werkwijze geëvalueerd.

Op 19 april wordt tijdens de eerste opiniërende raad gestart met de bespreking van het concept van de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening.