Verbond van Verzekeraars over verzekeringsaspecten gesloten luchtruim

16/04/2010 15:50

Verbond Van Verzekeraars

Vanwege de vulkanische aswolk uit IJsland is het luchtruim van Nederland en veel andere West-Europese landen voorlopig gesloten. Dit heeft natuurlijk grote gevolgen voor mensen die momenteel in het buitenland verblijven én voor mensen in Nederland met buitenlandse reisplannen. Onderstaand bericht biedt consumenten meer informatie over verzekeringsaspecten.

Het is niet mogelijk om specifieke informatie te geven voor àlle reis- en annuleringsverzekeringen. Daarvoor zijn de voorwaarden van verzekeraars te divers. Het is daarom noodzakelijk om de polisvoorwaarden van uw verzekeringen na te kijken. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met uw verzekeraar en/ of uw tussenpersoon wanneer u na het lezen van de polisvoorwaarden zich afvraagt of bijvoorbeeld iets wel of niet gedekt is. Natuurlijk kunnen ook vliegtuigmaatschappijen en touroperators informatie geven.

U bent op reis

Wanneer u in het buitenland bent gestrand, en dus niet naar Nederland kunt terugkeren, dan is er sprake van overmacht. De reisverzekering biedt dan doorgaans een kostenvergoeding. Hiermee kunt u uw verblijfkosten betalen. Deze vergoeding is meestal gemaximeerd tot een bepaald bedrag en/of een bepaalde termijn.

Wanneer u in het buitenland bent gestrand en met alternatief vervoer alsnog naar Nederland kunt terugkeren, dan kunt u dat bespreken met uw verzekeraar. Het is mogelijk dat de verzekeraar deze kosten vergoedt.

U bent nog in Nederland

Als u de komende dagen op een lange reis zou gaan, maar door deze omstandigheden pas later kunt vertrekken, dan bieden sommige annuleringsverzekeringen financiële compensatie voor het feit dat uw reis korter wordt dan u zich had voorgenomen. Dit worden vertragingskosten genoemd. Deze regeling geldt dus níet voor het buitenland.

Als u de komende dagen op een korte reis zou gaan, met bijvoorbeeld een overnachting in een hotel, en u kunt deze reis niet uitstellen dan bestaat de kans dat deze reis komt te vervallen. Voor het ongebruikte ticket kunt u het geld terugvragen bij de vliegtuigmaatschappij. Als u het hotel niet kunt annuleren en geen aparte verzekering heeft afgesloten voor een samengestelde reis, dan bestaat de kans dat u deze hotelkosten niet vergoed krijgt. Sommige touroperators hebben al wel aangekondigd dat voor deze kortere reizen die niet kunnen worden uitgevoerd, compensatie wordt geboden door uitstel of annulering.

Een beroep op uw annuleringsverzekering zal vaak niet mogelijk zijn. Deze situatie is doorgaans geen verzekerd voorval. Annulering is meestal gebonden aan persoonlijke omstandigheden, zoals het overlijden van een naaste.

NB Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Het schetst slechts een algemeen beeld. Alleen uw eigen verzekeraar kan definitief uitsluitsel geven!





http://www.verzekeraars.nl