Openbaar Ministerie

Gevangenisstraffen geëist voor uitbuiting Slowaakse vrouwen

16 april 2010 - Landelijk Parket

Wegens uitbuiting van twee jonge vrouwen in de prostitutie heeft het openbaar ministerie vandaag en gisteren bij de rechtbank Leeuwarden gevangenisstraffen geëist van drieënhalf en twee jaar tegen twee Macedonische mannen.

Een van de slachtoffers, een Slowaakse vrouw van 19 jaar, ging gebukt onder een grote schuldenlast, doordat een verdachte leningen van enkele tienduizenden euro's op haar naam had gezet. Om die af te betalen moest zij in 2007 in de prostitutie gaan werken. Als ze goed haar best zou doen, zou ze alles krijgen wat haar hart begeerde. Tijdens de menstruatie moesten ze hun pijn maar vergeten en zich op het werk richten, meenden de ongeduldige pooiers, die ook onveilige seks stimuleerden.

Volgens de aangifte van de vrouw werkte zij zeven dagen per week in de prostitutie, stond zij voortdurend onder controle door sms'jes en telefoontjes en moest zij al het verdiende geld afgeven. Nadat zij aangifte deed werd haar familie in Slowakije, die niet op de hoogte was van haar werk in de prostitutie, bedreigd. De verdachten legden hun slachtoffers een minimum limiet op van 1000 euro per werkdag.

De kwetsbare vrouwen waren volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket een ideale prooi voor mensenhandelaren. "Mensenhandel is een misdaad die mensen hun rechten ontneemt, hun dromen kapot maakt en hen berooft van hun waardigheid."

De rechtbank doet op 29 april uitspraak.