Openbaar Ministerie

Chemicaliënhandelaren aangehouden voor levering aan drugsproducenten

16 april 2010 - Landelijk Parket

De FIOD heeft dinsdag twee groothandelaren in chemicaliën en een afnemer aangehouden die vermoedelijk betrokken zijn bij de verkoop van chemicaliën aan drugslaboratoria. De verdachten van 68, 54 en 25 jaar komen uit Apeldoorn, Steenenkamer en Arnhem.

Bij verschillende onderzoeken door de regiopolitie en de Nationale Recherche zijn in het verleden chemicaliën aangetroffen die in verband worden gebracht met een groothandel in chemicaliën in Twello.

In 2008 ontdekte de regiopolitie in het Limburgse Eijsden twintig 200-liter vaten met aceton. In een onderzoek naar een cocaïnewasserij in Wolfheze trof de politie in een schuur achter een woning twee blauwe vaten met aceton aan. In Krommenie en Roermond nam de politie in 2008 in laboratoria voor metamfetamine een zak en een stalen vat met rode fosfor en nog eens 24 jerrycans met methanol en aceton in beslag.

Met de chemicaliën die de groothandel vermoedelijk heeft geleverd aan drugslaboratoria kon 550 kilo metamfetamine en 500 kilo cocaïnebase worden geproduceerd.

In oktober 2009 is tijdens een doorzoeking van de groothandel in Twello de bedrijfsadministratie in beslag genomen. Het verdere onderzoek leidde tot de aanhouding van de verdachten. Zij zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zutphen.