Openbaar Ministerie

OM eist tbs tegen Delftenaar voor vermoorden moeder

16 april 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft vandaag TBS met dwangverpleging geëist tegen een 23-jarige man uit Delft vanwege de moord op zijn moeder op 17 november 2009.

De 48-jarige vrouw uit Delft werd die dag in haar woning aan de Van der Lelijstraat aangetroffen. Een kennis van het slachtoffer ging rond 18.00 uur naar het huis van het slachtoffer. Het 6-jarige dochtertje van het slachtoffer was namelijk niet opgehaald bij haar vriendinnetje. Bij de woning aangekomen, zag deze kennis dat de voordeur openstond. De man vertrouwde dat niet en belde direct de politie. Agenten die een onderzoek in de woning instelden, troffen in het huis het lichaam van de vrouw aan. Onderzoek heeft uitgewezen dat de hals van de vrouw was doorgesneden met een mes, daarnaast had ze meer dan 30 steek- en snijletsels op haar kin, nek, borst, rug en op beide handen en onderarmen. Ook stonden er letters in haar voorhoofd gekrast.

Later die avond meldde de 23-jarige verdachte zich op een politiebureau in Rotterdam en zei dat hij iemand had vermoord in de van der Lelijstraat in Delft.

Motief
De Delftenaar heeft verklaard dat hij zijn moeder heeft vermoord, omdat hij in de veronderstelling leefde dat hij vroeger seksueel misbruikt was en dat zijn moeder daar een rol in heeft gehad. Stemmen in zijn hoofd droegen hem op zijn moeder te vermoorden en hij was het daar mee eens, aldus de verdachte.
De verdachte was een dag eerder vrijwillig opgenomen in een psychiatrische kliniek in Rotterdam omdat hij al jaren met psychische problemen kampte. Maar op 17 november verliet hij de kliniek weer om richting zijn ouderlijk huis te gaan en uiteindelijk zijn moeder te vermoorden.

Bescherming van de maatschappij
Volgens het OM heeft de verdachte gehandeld uit gevoelens van wraak en gekrenktheid en heeft daarbij het leven van zijn moeder afgenomen en onherstelbaar leed toegebracht in de levens van onder andere familieleden.
De officier van justitie was van mening dat de kans op herhaling groot is door zijn wanen en stemmen en dat de maatschappij beschermd moet worden tegen deze verdachte. Deskundigen hebben verklaard dat verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar is. De enige passende straf is TBS met dwangverpleging aldus de officier van justitie.

De rechter doet over twee weken uitspraak.