Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Integratie EU-burgers op Europese agenda

16-04-2010

Binnen Europa moet naast de integratie van burgers van buiten, ook aandacht uitgaan naar de integratie van burgers van binnen de Europese Unie. Dat is door de Nederlandse ambtelijke delegatie opgebracht tijdens de Ministeriële EU Conferentie inzake integratie, die 15 en 16 april door Spanje is georganiseerd in Zaragoza.

Nederland acht de integratie van Midden- en Oost-Europeanen van groot belang voor het draagvlak voor het vrije verkeer van personen. De delegatie heeft tijdens de conferentie aangegeven dat zij de laatste jaren een grote instroom van arbeidsmigranten van binnen de EU heeft gezien.

Permanent verblijf

Hoewel veel van deze migranten tijdelijk verblijven in Nederland, is deze tijdelijkheid ook vaker van langere duur of eindigt deze in een permanent verblijf. Deze arbeidsmigranten wonen vaak in wijken waar reeds een opeenstapeling van problemen is en dit levert gelijksoortige integratie vraagstukken op.

De Europese Commissie is gevraagd aan te geven hoe en waar deze kwestie nader bediscussieerd zou kunnen worden. Daarnaast is door Nederland tijdens de conferentie het belang benadrukt van de aanpak van integratie op lokaal niveau en een wijkgerichte aanpak in partnerschap met alle bewoners en maatschappelijke organisaties.

Huwelijksmigranten

Tot slot heeft Nederland voor bijzondere en tijdige aandacht voor de integratie van huwelijksmigranten gepleit. De Europese Commissie is in dit kader opgeroepen de evaluatie van de wet inburgering buitenland in Nederland te betrekken bij de opstelling van een zogeheten groenboek inzake huwelijksmigratie.