Politie Brabant Zuid-Oost

Politie rondt onderzoeken naar overvallen en gijzeling af

Eindhoven Stratum/Stiphout, 16-04-2010 o De politie heeft de onderzoeken naar een overval op een woning aan de Strobloemstraat in Eindhoven, een poging tot een overval op een woning in Stiphout en een gijzeling in Eindhoven afgesloten. De zaken bleken met elkaar in verband te staan. In totaal werden dertien verdachten aangehouden. De politie heeft met tien rechercheurs aan de zaken gewerkt.

Zaterdagavond 20 maart probeerden enkele mannen een gewapende overval te plegen op de woning in Stiphout. Omdat de bewoner hen niet binnenliet, zijn ze weer weggegaan. Ze zijn vervolgens naar de woning aan de Strobloemstraat in Eindhoven gegaan. Het was toen inmiddels zondag 21 maart geworden. Rond 1.00 uur drongen twee mannen de woning binnen. Ze bedreigden de 43-jarige bewoner met vuurwapens en mishandelden hem. De verdachten gingen er vervolgens zonder buit vandoor. Het slachtoffer moest zich in een ziekenhuis laten behandelen aan zijn verwondingen.

Diezelfde zondagmiddag meldde een 18-jarige man uit Eindhoven zich bij de politie. Hij bleek een huisgenoot van de bewoners van de woning aan de Strobloemstraat te zijn. De man vertelde dat hij zondagochtend vroeg door vier mannen was gedwongen in een auto te stappen, waarna hij door hen was meegenomen. In een woning in Eindhoven zou hij zijn mishandeld. De politie heeft de zaak onderzocht en diezelfde middag zes verdachten aangehouden. Het ging om vier mannen uit Eindhoven (19, 21 (2x) en 22 jaar), een 19-jarige man uit Geldrop en een 18-jarige man uit Breda.

Na verder onderzoek werd op 23 maart een 21-jarige vrouw uit Eindhoven aangehouden. Op 6 april werden de eerdergenoemde 18-jarige Eindhovenaar en een 37-jarige man uit Eindhoven opgepakt. Afgelopen dinsdag 13 april werden twee mannen (20 en 21 jaar) uit Breda en een 21-jarige vrouw uit Tilburg in hun woningen aangehouden. Dat gebeurde in samenwerking met de politie in Midden en West Brabant.

Vervolgens is woensdagavond 14 april huiszoeking gedaan in een woning in Breda. Daar werden twee vuistvuurwapens, een machinegeweer en de nodige munitie gevonden en in beslag genomen. De bewoner, een 21-jarige man uit Breda, was toen niet thuis. Hij kon donderdagmiddag 15 april in Roosendaal worden aangehouden.

Van de dertien aangehouden verdachten zijn er vier al eerder in bewaring gesteld. De verdachten die deze week werden opgepakt, zijn vandaag (vrijdag) voorgeleid aan de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.

Omdat duidelijk was geworden dat de verdachten de beschikking hadden over vuurwapens, waaronder het machinegeweer, hebben politie en justitie de afgelopen weken veel tijd en energie in de onderzoeken gestoken. Daaruit is ook gebleken dat de betrokken woningen in Stiphout en Eindhoven waarschijnlijk niet zomaar doelwit zijn geweest.Verder is gebleken dat de 18-jarige man uit Eindhoven de gijzeling gedeeltelijk heeft verzonnen, mogelijk om zijn betrokkenheid bij de overvallen te verdoezelen.