CDA

Uitslag: Nazorg onmisbaar onderdeel behandeling eetstoornissen vrijdag 16 april 2010
Deze week presenteerde CDA Kamerlid Sabine Uitslag haar actiepuntenplan over de hulpverlening bij eetstoornissen âVoor een betere ketenzorg bij eetstoornissenâ. Ze overhandigde haar plan aan de Minister van Volksgezondheid Ab Klink. âHet is een vreselijke ziekte. Het zal je kind maar zijn! Daarom heel goed dat Kamerlid Uitslag aandacht vraagt voor dit ziektebeeld. Ik zie dat alle zorg in principe beschikbaar is, maar de weg ernaar toe onvoldoende duidelijk is. Daarom zou het goed zijn dat er na analogie van ketenzorg meer regie wordt gevoerd. Ouders en hulpverleners moeten inzichtelijk hebben welke specialistische zorg beschikbaar is. Daarnaast ook aandacht voor preventieâ aldus de minister.

De notitie richt zich op eetstoornissen en anorexia in het bijzonder om duidelijk te maken dat de hulpverlening beter kan en moet worden georganiseerd. De problemen in de hulpverlening voor anorexia is in veel gevallen exemplarisch voor de problemen die bij de behandeling van meerdere stoornissen spelen. âNaar mijn mening dient de overheid duidelijke kaders te stellen zodat de onderlinge afstemming tussen preventie, vroegsignalering, diagnostiek, behandeling en de nazorg beter en doelmatiger op elkaar worden afgestemd. Opdat de patiënten en hun ouders niet tussen het wal en het schip raken. Ook het nadrukkelijk betrekken van ouders in het gehele traject is essentieelâ zo zei Uitslag.

âDe maat is vol. Ik heb teveel ouders gesproken die niet weten wat te doen en moeten toezien hoe hun kinderen in levensbedreigende situaties te komen.

Betrokken partijen voeren samen regie en maken zeer binnenkort transparant welke deskundigheid binnen Nederland waar beschikbaar is.

Ze noemde het goed dat zowel de politiek, (ex) anorexia patiënten, ouders, hulpverleners en andere betrokkenen bereid zijn samen te gaan werken.

Ik zal als een teckel aan de broekspijp van de Minister blijven hangen om deze zorg goed georganiseerd te krijgen. Samen gaat het ons lukkenâ besloot de CDAâster.